Väinu Rozental • 8. september 1999 kell 22:00

ERA Panga kunstiteosed minema viidud

ERA Panga haldusosakonna juhataja Tõnis Varjase sõnul asub ERA Panga ja Tribloni vahel sõlmitud rendilepinguga suurem osa panga umbes miljoni kroonisest kunsti- ja antiikväärtuste kogust Tribloni valduses. «Lepingu kohaselt on Tribloni määrata, kuidas nad panga kunstiteoseid eksponeerivad,» lausus Varjas.

«Ootame Triblonilt vastust, kus kunstiväärtused asuvad ja kuidas neid hoitakse,» väitis panga haldusosakonna juhataja. Varjase sõnul on talle suusõnaliselt kinnitatud, et kõik teosed on alles.

OÜ Triblon esindajana on lepingule ERA Pangaga alla kirjutanud firma juhataja, Andres Bergmanni rallimeeskonna mänedzher Hannes Hallik. Krediidiinfo andmetel on Harku vallas asuv OÜ Triblon registreeritud Tallinna äriregistris 2. juunil 1998.

Hallik kuulub ka ASi Toplant Grupp nõukogusse, kelle käes on suurem osa Polaris Elu ja Polaris Vara reservide kattevarast.

Tõnis Varjase sõnul moodustavad enamiku ERA Panga kunstiväärtustest tänapäeva kunstnike maalid, graafika ja skulptuurid. «On ka antiikmööblit ja kootud vaipu,» lisas ta.

«Peame selgusele jõudma, kas kunstiteoste rendilepingu olemus on ERA Pangale kahjulik või kasulik ning kuidas see mõjutab võlausaldajate huve,» rääkis ERA Panga pankrotihaldur Urmas Tross. «Oluline on ka välja selgitada, kas teine pool on valmis lepingut lõpetama.»

ERA Panga teine pankrotihaldur Jaak Annus kohtus eile OÜ Triblon esindajaga. Ta ei soovinud vestluse käiku kommenteerida. «Püüame Tribloniga saavutada kompromissi, et pangale kuuluvad väärtused tagasi saada,» oli Annus napisõnaline.

ERA Pank sõlmis kunstiväärtuste rendilepingu OÜga Triblon eelmise aasta juunis. Lepingu kohaselt andis pank oma kunsti- ja antiigiväärtused Triblonile 25 aastaks rendile. Lepingus on klausel, et kui pank mõne kunstiteose müüb, on Triblonil õigus saada endale viiendik summast.

Hetkel kuum