• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majanduskasv ja väliskaubandus

  Oodatud ja kardetud II kvartali majanduskasvu näitaja, mis oli miinus 2,4%, päästis valla kergendusohke -- õnneks ei ole asjad hullemaks läinud --, kuigi mõned analüütikud kardavad analoogide põhjal uut järsku kukkumist. Seevastu on tegelikult teravnenud krooniline viga, väliskaubanduse puudujääk. Eesti meelehärmiks suurenes juulis impordi ja ekspordi vahe 1,33 miljardi kroonini.
  Majanduskasv ja väliskaubanduse puudujääk on omavahel selgelt seotud. Kui vaadelda viimase majandustsükli harja (1997 IV kv) ja põhja (1999 I kv) vastavaid numbreid, siis esimesele perioodile langes suurim ja teisele vähim väliskaubanduse puudujääk -- vastavalt 6,49 mld kr ja 3,53 mld kr. Seega märkame seaduspärasust, et väliskaubanduse puudujäägi ja majanduskasvu näitajad on selgelt vastandfaasis.
  Tookordne majanduskasv oli suurelt jaolt tingitud Eesti välisrahaga üleujutamisest ja selle pinnalt lokkama löönud impordi tarbimiselt. Suurenenud (börsi)tuludega sai liisida näiteks uue sõiduauto, viimaste osakaal ulatus koguimpordis isegi 10%ni. Majanduslangusega kaasnenud korralekutsuv tulude vähenemine pani piirid eelkõige importkauba tarbimisele, mistõttu võisime kogeda väliskaubanduse olukorra paranemist. Sellegipoolest on aegrida veel liiga lühike, et selle pinnalt kaugeleulatuvaid majanduskasvu ja väliskaubanduse prognoose teha.
  Kui seada majanduskasv primaarseks, siis tuleb nähtavasti väliskaubanduse puudujäägi suurenemisega leppida. Väljapääs «nokk lahti, saba kinni» olukorrast siiski on ja see seisneb ülejäänud makromajanduslike protsesside, näiteks välisinvesteeringute, jätkuvas soodustamises.
  Õnneks on välisinvesteeringute tase olnud majanduse tõusust või langusest hoolimata jätkuvalt kõrge. Ainult et majanduse tõusuperioodil on see raha impordi altarile tagasi läinud, kusjuures meie endi tahtel, samas kui langusperioodil jääb sissetulnud raha paremini Eestisse püsima.
  Seega on välisinvesteeringute jätkumine üks Eesti reaalseid pääseteid. Ses valguses ei ole alternatiivi investeeringute vabastamisele tulumaksust ettevõtte tasandil. Samavõrd olulised on teised positiivsed signaalid välismaailmale -- üldvalitsuse reformimine, kulude kokkuhoid ja kokkuviimine reaalsete maksulaekumistega.
  Autor: Mati Feldmann
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Hans H. Luige trükikoda saab uue juhi
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Raadiohommikus: veresaun börsidel, restoraniäri eluspüsimine ja nõuanded ettevõtjale
Esmaspäevases hommikuprogrammis võtame luubi alla investorite otsused veresauna ajal aktsiaturgudel, räägime restoraniäri hakkamasaamisest järjekordses kriisis ja anname nõu, kuidas heitlikul ajal äriprotsesse ümber korraldada.
Esmaspäevases hommikuprogrammis võtame luubi alla investorite otsused veresauna ajal aktsiaturgudel, räägime restoraniäri hakkamasaamisest järjekordses kriisis ja anname nõu, kuidas heitlikul ajal äriprotsesse ümber korraldada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.