Viktoria Korpan • 21 september 1999

Tüli autoritasu suuruse pärast

«Eesti Autorite Ühing tervitab iga initsiatiivi, mis on suunatud meelelahutusturu korrastamisele. Kahjuks on aga Eesti Kontserdikorraldajate Liidu esimesed seisukohavõtud meie suhtes vaenulikud. Meid süüdistatakse terroris ja raha väljapressimises,» sõnas Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) tegevdirektor Kalev Rattus eile.

Rattus viitas Eesti Kontserdikorraldajate Liidu (EKKL) liikme, IS Music Groupi juhi Lauri Laubre eelmisel nädalal Postimehes avaldatud ütlustele EAÜ terrori kohta. «Igaühel meist on rääkida vähem või rohkem värvikas lugu nende rahanõudmismeetoditest,» ütles Laubre.

EKKLil on kavas hakata arutama EAÜga autoritasude suurust, millega kontserdikorraldajad rahul pole.

«Autoritasu suurused on vastuvõetud kooskõlas nende samade firmadega,» ütles Kalev Rattus. «Tegime lepingu, et tasu tõuseb 0,5 protsenti aastas.»

EKKLi juhatuse liikmee, BDG juhi Peeter Rebase sõnul kehtestas EAÜ kontsertidelt nõutavad autoritasude määrad ühepoolse nõudmisena, mille üle igal firmal eraldi oli võimatu vaielda. «EAÜ suurendas kehtivaid määrasid aastas kuni ühe protsendi võrra, seda hoolimata majanduslikust depressioonist, mis esimesena just meelelahutust mõjutas,» sõnas Rebane. «Nii peame maksma 5 protsenti oma käibest EAÜ-le, kuid Eesti olukorras oleks jõukohane 2 protsenti.»

«Kuna seadus näeb ette kahepoolset kokkulepet, siis otsustasimegi luua EKKLi, et ühiselt kokku leppida majanduslikult vastuvõetavates määrades, mida kõik promootorid järgmisel aastal EAU-le ka ausalt maksaksid,» lausus Rebane.

«Kuna seadused ei reguleeri autoritasude suurust, surub EAÜ oma otsuseid peale,» sõnas EKKLi liikme, ASi Gamma Agentuur juht Vahur Kase.

Rattuse sõnul pole EAÜ saanud autoritasusid Laubre korraldatud Sarah Brightmani ja Masters of Rocki kontserditelt. Viimase pealt jäi EAÜ-l saamata Rattuse hinnangul umbes 70 000 krooni.

Eesti Kontserdikorraldajate Liit asutati eelmisel nädalal. Liitu kuulub 17 firmat ja ettevõtjat. Liidu liige peab olema tegutsenud kontserdikorraldajana vähemalt ühe aasta, mille jooksul peab ta olema korraldanud vähemalt ühe avaliku ürituse.

Hetkel kuum