ÄP fototoimetus • 22. september 1999 kell 22:00

Skandinaavia sideliidul on oht uuesti takerduda

Telenori juhatuse sõnul otsustati aeg maha võtta pärast seda, kui osapooled ei suutnud läinud reedeks Euroopa Liidu konkurentsiametile esitada abinõude kava, kuidas Brüsseli ettekirjutusi täita kavatsetakse.

Üheks probleemiks on kaabelvõrgu müümise nõue, mis ühendfirma seisukohast pärsiks suure läbilaskvusega lairibavõrgu teenuste arendamist. Teine probleemne valdkond on satelliitside, kus People of Scandinavia, nagu ühendfirmat on plaanis nimetada, saaksid oma kontrolli alla 72 protsenti Põhjala turust.

«Mõttetu oli planeerimist jätkata,» ütles Telenori pressiesindaja Dag Melgaard, «me ei tea veel sedagi, mis me Euroopa Liidule vastame.»

Uus tähtaeg on eeloleval reedel.

Probleem on päevavalgele toonud aga palju sügavamad lahkhelid Telia ja Telenori omanike vahel. Soome Taloussanomat kirjutab, et Norra poole samm on selge protest Rootsi valitsuse tegevusele, kes Telenori teavitamata ELilt läinud nädalal lisaaega palus. Norras ja Rootsis liiguvad kuuldused, et Rootsi valitsus tahaks heameelega kogu tehingu katki jätta, kuid veeretada «süü» Euroopa konkurentsiametnike kaela.

Rootsi süüdistab omakorda Norra valitsust natsionalistlikku joone ajamises, mis ei võimalda sünergiaefektil täies ulatuses realiseerida ning väidetavalt firma väärtust välisinvestorite silmis kahandab. 80 protsenti ühendfirma tulevaks aastaks kavandatud esimesest aktsiaemissioonist, millest loodetakse laekuvat 100 miljardit Rootsi krooni, langeb Rootsi poole arvele.

Probleemiks on Norra valitsuse jahe suhtumine välisinvestoritesse, mis ilmnes taas selgelt alles sellel nädalal, kui Soome-Rootsi suurpank MeritaNordbanken tegi ostupakkumise Norra suuruselt teisele pangale Christiania Bank.

Lisaks on Rootsi valitsusel probleeme Telenori praeguse peadirektori Tormod Hermanseni isikuga, kelles nähakse kõikide liitumisprobleemide sümbolit. Põhimõtteliselt ollakse siiski nõus, et ühendfirma juht tuleb Norrast.

Eile ütles Hermansen, et Telenor saab hästi hakkama ka ilma Teliaga liitumata ning võib samahästi koostööd teha ka Briti Telekomiga.

«Kui rootslased reedeks Euroopa Liidule sellist ettepanekut ei saada, mille Brüssel heaks võiks kiita, siis Telia ja Telenori ühinemist ei tule,» ütles Hermansen.

Telia ja Telenor teatasid ühinemisplaanidest selle aasta jaanuaris. Tekkiv kompanii oleks Skandinaavia suurim, turuväärtusega umbes 48 miljardit USA dollarit.

Norra ja Rootsi parlament on liitumise heaks kiitnud, kuid Euroopa Liidust pole kinnitust veel saadud. Euroopa Komisjoni pressiesindaja Stefan Ratingi sõnul ei ole firmade ühendamine praegusel kujul, ilma teatud tegevusharude müümiseta, võimalik.

Telia ja Telenor tegid esimese katse ühineda juba aasta tagasi, kuid erimeelsused võimusuhete jagunemise üle uues firmas viisid kõnelused toona ummikusse.

Autor: ÄP

Hetkel kuum