• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa ihkab Iraagi naftat

  Venemaal on Iraagile müüdud relvade eest saamata ligi 7 miljardit dollarit ja ta tahab neid naftaäris ära kasutada. Sel nädalal tegid Venemaa kütuse- ja energeetikaminister Viktor Kaljuzhnõi ja Lukoili tegevdirektor Vagit Alekperov visiidi Bagdadi, et uurida naftakoostöö võimalusi.
  Iraagi presidendi Saddam Husseini kontrolli all on maailma suuruselt teised naftavarud. Oma 112 miljardi barreliga jääb Iraak maha ainult Saudi Araabiast, lisaks on tal 110 000 miljardi kuupmeetri suurused maagaasivarud.
  Praegu toodab Iraak kaks miljonit barrelit naftat päevas. Juunis revideeritud ÜRO ja Iraagi vahelise kokkuleppe kohaselt tohib Iraak eksportida kuuekuulise perioodi jooksul naftat 5,6 miljardi dollari eest, mille eest tal on lubatud osta toiduaineid ja ravimeid.
  Pärast Lahesõda on eriti Venemaa, Hiina ja Prantsusmaa, kelle naftafirmad on huvitatud Iraagis tegutsemisest, kõige enam ÜRO Julgeolekunõukogus kritiseerinud Iraagi-vastaseid sõjalisi aktsioone.
  Väiksemad Vene naftafirmad on olnud põhilised Iraagi nafta tarnijad. 1997. a kirjutas Vene konsortsium, kuhu kuuluvad Lukoil (50%), Zarubazhneft ja Machinoimport koos ühe Iraagi naftafirmaga alla lepingule, mis näeb ette West Qurna leiukoha hõlvamise. Selle naftavarudeks on prognoositud 8--15 mld barrelit. Lepingu väärtus on 3,7 miljardit dollarit ja see on seni suurim Iraagi ja välisfirmade vahel allakirjutatud leping.
  Hiina naftafirma China National Petroleum on alla kirjutanud kavatsuste lepingule, mis näeb ette välja arendada Al-Ahbadi leiukoht, kus prognooside kohaselt on 1,4 miljardit barrelit naftat. Ka Prantsuse firmad Elf ja Total, Itaalia Agip ning Briti-Hollandi Royal Dutch/Shell on pidanud iraaklastega läbirääkimisi, mis aga seni ei ole andnud tulemusi.
  Ameeriklaste andmetel on Iraagis tegutsemise vastu huvi ilmutanud kokku umbes 60 välisfirmat.
  Venemaa valitsus väidab, et Iraak on talle tavarelvade, tankide ja õhukaitsesüsteemide eest võlgu umbes seitse miljardit dollarit, mille arvel Venemaa tahab nüüd Iraagiga kasulikke naftalepinguid sõlmida. Seni ei ole ükski leping ÜRO sanktsioonide tõttu teoks saanud.
  Norra välispoliitika instituudi teaduri Jakub Godzimirski sõnul on ÜROs kaalukaid jõude, kes tahavad Iraagi-vastaste sanktsioonide tühistamise läbi suruda.
  «Üha selgemalt on näha, et sanktsioonid ei ole saavutanud oma eesmärki ning süvendavad vaesust ja viletsust, mis üksnes tugevdab Saddam Husseini positsiooni,» ütles Godzimirski.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.