Tõnis Oja • 30. september 1999 kell 22:00

USA-l nelja aasta väikseim SKT

Euro kur©ss kerkis eile viimase kuu kõrgeimale tasemele spekulatsioonide tõttu, et Euroopa keskpank võib inflatsioonilise surve kasvamise tõttu rahaliidu liikmesriikides tõsta intresse. Kinnitus, et inflatsioon Euroopas on kiirenemas, tuli taas Euroopa keskpanga asepresidendilt Christian Noyer'lt. Intresside tõstmine tähendab sedagi, et eurohoiused muutuvad järjest atraktiivsemaks ning vahe dollari intressimääradega väheneb.

Dollarit nõrgestab ebakindlus USA aktsiaturul, mis on viimastel päevadel olnud väga kõikuv. Eile avaldati USA teise kvartali rahvusliku kogutoodangu juurdekasv teises (1,6%), mis on viimase nelja aasta madalaim.

Eile õhtul oli dollari kurss 14,600 krooni.

Jaapani jeen tugevnes eile pärast kolmepäevast langust. Investorid usuvad, et esmaspäeval avaldatav Jaapani Panga nn Tankani raport näitab, et ettevõtete äriusaldusindeks tuleb viimase 21 kuu kõrgeim (tõsi, see jääb küll veel negatiivseks, positiivne oli indeks viimati 1977. aastal). Dollari kurss langes algul veidi üle jeeni, 105,74 jeenini, kuid siis langus peatus, sest Jaapani keskpank jättis pangandussüsteemi 2,1 triljonit jeeni, tavapärasest peaaegu kaks korda rohkem.

Hetkel kuum