Viktoria Korpan • 17 oktoober 1999

Narvas said valijad kommi

Tallinna maanteel asuva valimisjaoskonna nr 11 esimees Niina Pahhomova nendib, valijad ei tunne seadust ega tea, mis kellast alates hääletada võib. «Kell kaheksa hommikul olid juba mõned inimesed valimisjaoskonna ukse taga,» naeratab ta.

Valimisjaoskonna töötajad tunduvad igati abivalmis olevat. «Suur tänu teile, aitäh, et tulite,» tänatakse iga kodanikku või kohalikku elanikku, kes oma lemmiku numbriga paberi valimisurni pistab.

Nende tarvis, kes tulevad hääletama esimest korda, on põrandal ämbritäis nelke. Nii nagu eelmise riigikorra ajal. Valimispunktis on mitu reibast pensionäri, kes soovivad neile seaduse poolt antud kohustust täita, kuid selle eest neile lilli ei anta.

Energiline ja naeratav Venemaa kodanik, 75aastane Olga Semjonova ütleb, et kuigi on optimist, ei looda ta kellegi peale. «Riik ei hooli minust,» tõdeb vanadaam. «Tahaks ikka, et valitsus hooliks üksikutest vanuritest.» Mis riik ei hooli siis, Eesti või Venemaa? Daam vaatab üllatunult: «Noh, Eesti ikka.»

Tundub, et enamik neist, kellel on Narva linnas õigus uusi linnavolikogu liikmeid valida, on üle 60 aasta vanad.

«Alati on nii olnud, et kõige aktiivsemalt võtavad valimistest osa ikka pensionärid,» räägib valimisjaoskonna nr 5 esimees Tamara Kazak, kes peab sellist «ametit» juba kolmandat valimist järjest. «Esiteks, olen pensionil, siin saab aga inimestega suhelda,» nendib Kazak. «Ja 1000 krooni selle töö eest on korralik lisasissetulek pensioni juurde.»

Koledas nõukogudeaegses kultuurimajas asuv valimisjaoskond nr 5 on suhteliselt prominentne koht, sest siia tuleb hääletama Narva linnapea Eldar Efendijev abikaasaga. Efendijev hoidub kommentaaridest, kelle poolt ta hääletas, vaid ütleb, et on valimiste käiguga rahul ja kui keegi kandidaat jagab Kohtla-Järvel ebaseaduslikult viina, ei tähenda see, et Narvas peaks olema samamoodi.

Arst Valdur Püks, kes on ka ise linna volikokku üks pürgijaid valimisliidu Arukus nimekirjas, prognoosib, et praegune linnapea jätkab ametis ja ükski valimisplokk ei saa enamust. «Tuleb vist moodustada koalitsioon,» nendib ta.

Muidu on Narvas rahulik, kaklusi ja nurgatagust viinajagamist ei ole. Väikest skandaali üritab tekitada meesterahvas, kes tuli sooviga hääletada kandidaadi poolt, keda ta ei leia nimekirjast.

Hetkel kuum