• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ehitus kiratseb edasi

  Üks Eesti tuntumaid ehitusfirmasid AS Feer sai eile pankrotihoiatuse, hiljaaegu pankrotistus ehitusettevõte Wiklar. Ülejäänud ehitusturg vaevleb majanduslangusest tingitud mõõna käes.
  Äripäeva arvates püsib vindumine ehituses veel vähemalt aasta.
  Nagu ütles majanduskonverentsil Äriplaan 2000 EMV juhatuse esimees Jaanus Otsa, on ehitusturg võrreldes muu majandusega alati mõningases ajalises nihkes. Majanduskasvuga paralleelselt ehitusturg ei elavne. Ettevõtjad, kes kavatsevad investeerida ehitusse, tahavad veenduda, kas majanduskasv on tõesti alanud. Järgneb projekteerimine, ehituskonkurss ja seejärel hakatakse alles ehitama.
  Kuna Ühispank paiskab müüki korraga viis suurt büroohoonet, on kindel, et vajadust büroohoonete ehitamise järele Tallinnas niipea ei teki. Tõsi, mõnevõrra on elavnenud kaubanduskeskuste rajamine. Näiteks Merko ehitab Sikupilli kaubanduskeskust, Järvele ja Piritale tulevad järjekordsed Selverid.
  Suurprojekti -- Radissoni hotell -- ehitamine-ehitamata jätmine on kestnud juba mitmeid aastaid. Intensiivset tegevust objektil pärsivad vaidlused endiste omanikega.
  Kui läheb läbi Hansapanga plaan ja riik hakkab garanteerima noore pere eluasemelaenu omafinantseeringut ja intressegi maksma, võiks oodata elamuehituse elavnemist. Tegemist on aga esialgu ideega ja inimesed on veel kartlikud laenu võtma. Tuntavaid nihkeid paremuse poole pole ka korteriühistutele antavate laenude suhtes. Niisiis võtab elamuehituseski elavnemine mõnevõrra aega.
  Jaanus Otsa sõnul peab ehituses enam tähelepanu pöörama avaliku sektori konkurssidele, infrastruktuuri (teed, raudteed, puhastusseadmed, vanglad) ehitamisele. Paraku ei sisenda konservatiivselt koostatud ja eelmise aasta mahust väiksem riigieelarve selles sektoris midagi optimistlikku. Tartu eurovangla ehitus toppab finantseerimise taga. Veidi aitasid suuremat madalseisu avaliku sektori ehituses leevendada Tallinna linnavalitsus ja volikogu oma valimisvankri ette rakendatud teedeehitusega.
  Särav pole ehituse ekspordi väljavaade. Läti ja Leedu turg on pea samas seisus kui meil. Venemaal on elavnemise märke, ent see on omade riskidega trikibisnis, kui kasutada EMV juhi iseloomustust.
  Eesti majandus on tõusmas, ent ehituses hakkab see peegelduma kõige varem aasta pärast. Kõige rohkem kannatavad praegu keskmised n-ö ei-liha-ega-kala-ettevõtted, nende hulgas Feer. Või siis tõusuaastatel käivitatud kinnisvaraarendusprojektidega tegelejad.
  Suuremad jaksavad konkurssidel endale suuremaid objekte võtta. Väikesed ehitusettevõtted on aga paindlikumad ja võimelised kiiremini kohanduma muutustega ehitusturul. Nemad suudavad endal ka ainuüksi remonditöödega hinge sees hoida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
USA majanduskasv aeglustus ootamatult
Kaubandusministeerium avaldas kolmapäeval kolmanda kvartali esialgsed majanduskasvu tulemused, mida pärssisid Covidi nakatumiste tõus ja jätkuvad tarneahela probleemid, vahendab Reuters.
Kaubandusministeerium avaldas kolmapäeval kolmanda kvartali esialgsed majanduskasvu tulemused, mida pärssisid Covidi nakatumiste tõus ja jätkuvad tarneahela probleemid, vahendab Reuters.
Esimesel koroonaaastal kasvasid tervishoiukulud Eestis 167 miljoni euro võrra
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.