19 oktoober 1999

Ehitus kiratseb edasi

Üks Eesti tuntumaid ehitusfirmasid AS Feer sai eile pankrotihoiatuse, hiljaaegu pankrotistus ehitusettevõte Wiklar. Ülejäänud ehitusturg vaevleb majanduslangusest tingitud mõõna käes.

Äripäeva arvates püsib vindumine ehituses veel vähemalt aasta.

Nagu ütles majanduskonverentsil Äriplaan 2000 EMV juhatuse esimees Jaanus Otsa, on ehitusturg võrreldes muu majandusega alati mõningases ajalises nihkes. Majanduskasvuga paralleelselt ehitusturg ei elavne. Ettevõtjad, kes kavatsevad investeerida ehitusse, tahavad veenduda, kas majanduskasv on tõesti alanud. Järgneb projekteerimine, ehituskonkurss ja seejärel hakatakse alles ehitama.

Kuna Ühispank paiskab müüki korraga viis suurt büroohoonet, on kindel, et vajadust büroohoonete ehitamise järele Tallinnas niipea ei teki. Tõsi, mõnevõrra on elavnenud kaubanduskeskuste rajamine. Näiteks Merko ehitab Sikupilli kaubanduskeskust, Järvele ja Piritale tulevad järjekordsed Selverid.

Suurprojekti -- Radissoni hotell -- ehitamine-ehitamata jätmine on kestnud juba mitmeid aastaid. Intensiivset tegevust objektil pärsivad vaidlused endiste omanikega.

Kui läheb läbi Hansapanga plaan ja riik hakkab garanteerima noore pere eluasemelaenu omafinantseeringut ja intressegi maksma, võiks oodata elamuehituse elavnemist. Tegemist on aga esialgu ideega ja inimesed on veel kartlikud laenu võtma. Tuntavaid nihkeid paremuse poole pole ka korteriühistutele antavate laenude suhtes. Niisiis võtab elamuehituseski elavnemine mõnevõrra aega.

Jaanus Otsa sõnul peab ehituses enam tähelepanu pöörama avaliku sektori konkurssidele, infrastruktuuri (teed, raudteed, puhastusseadmed, vanglad) ehitamisele. Paraku ei sisenda konservatiivselt koostatud ja eelmise aasta mahust väiksem riigieelarve selles sektoris midagi optimistlikku. Tartu eurovangla ehitus toppab finantseerimise taga. Veidi aitasid suuremat madalseisu avaliku sektori ehituses leevendada Tallinna linnavalitsus ja volikogu oma valimisvankri ette rakendatud teedeehitusega.

Särav pole ehituse ekspordi väljavaade. Läti ja Leedu turg on pea samas seisus kui meil. Venemaal on elavnemise märke, ent see on omade riskidega trikibisnis, kui kasutada EMV juhi iseloomustust.

Eesti majandus on tõusmas, ent ehituses hakkab see peegelduma kõige varem aasta pärast. Kõige rohkem kannatavad praegu keskmised n-ö ei-liha-ega-kala-ettevõtted, nende hulgas Feer. Või siis tõusuaastatel käivitatud kinnisvaraarendusprojektidega tegelejad.

Suuremad jaksavad konkurssidel endale suuremaid objekte võtta. Väikesed ehitusettevõtted on aga paindlikumad ja võimelised kiiremini kohanduma muutustega ehitusturul. Nemad suudavad endal ka ainuüksi remonditöödega hinge sees hoida.

Hetkel kuum