• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võlaõigus kaitseb lihtinimest

  Justiitsminister Märt Rask ütles, et eelnõu toob vastuvõtmisel Eesti õigussüsteemi mitmeid uuendusi, sest selle koostamisel on arvestatud täiel määral tarbijakaitse ja Euroopa Liidu nõudmisi. «Alati pole pooled võrdsed. Näiteks energiamüük -- mina ei usu, et korteriomanik on sama võrdne kui Eesti Energia,» ütles Rask. Need tarbijat kaitsvad põhimõtted on reguleeritud võlaõigusseaduse nn tüüptingimuste jaos. Samuti on eelnõus käsitletud sidevahendi abil sõlmitavad lepingud (nn telefonimüük), kindlustuslepingud ning töö- ja üürilepingute koostamine.
  Võlaõigus on sisuliselt lepinguõigus ning seepärast käsitleb eelnõu peamiselt eraisikute vahelisi lepingusuhteid. Siiani on neid suhteid reguleerinud 60. aastatel koostatud ENSV tsiviilkoodeks. Justiitsministri sõnul on seaduseelnõusse kirjutatud, et mõlemad lepingupooled peavad käituma heast usust lähtudes.
  Lisandunud on mõistlikkuse põhimõte. «Kohtunik ei ole enam ametnik, kes ajab tuimalt seaduses näpuga järge, vaid peab otsuse tegemisel arvestama ka seda, kuidas rahvas samas situatsioonis tavaliselt käitub. Seega peab ta hakkama loominguliselt tegutsema,» ütles Rask. Ta lisas, et eelnõu näol on tegemist kõige kaasaegsema seadusega Euroopas.
  Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jüri Adams sõnas, et kõige varem jõutakse seadus vastu võtta järgmise aasta jaanipäevaks, sest sel kolmapäeval läheb eelnõu alles esimesele lugemisele. Võlaõigusseadus peaks kehtima hakkama 2001. aastal.
  Seaduse ühe koostaja, vandeadvokaat Villu Kõve sõnul ei toimu ettevõtja jaoks võlaõigusseaduse vastuvõtmisega mitte midagi katastroofilist. «Võlaõigusseadus pole mitte nagu äriseadustik, kus midagi tuleb hakata ümber registreerima või raha kulutama. Ettevõtted sõlmivad lepinguid ikka edasi. Samas peavad firmad juba praegu arvestama tüüplepingu osaga -- eelnõus on sätteid, mis võimaldavad tüüplepingus olevaid tingimusi teatud juhtudel vaidlustada,» ütles Kõve. Samuti hakkab võlaõigusseadus Kõve sõnul tõenäoliselt kehtima juba varem sõlmitud üüri- ja rendilepingute puhul, kuid see sõltub siiski riigikogu otsusest.
  Jüri Adamsi sõnul ei tohiks võlaõigusseadusel olla tagasiulatuvat jõudu. «Kuni jõustumiseni kehtib ENSV tsiviilkoodeks, uus seadus rakendub ainult neile lepingutele, mis sõlmitakse pärast selle jõustumist. Kuidas hakatakse rakendama varem sõlmitud tüüplepingu sätteid, reguleeritakse eraldi rakendusotsusega,» ütles Adams. Lisaks võlaõigusseadusele hakkab parlament varsti arutama ka rahvusvahelise eraõiguse seadust ning tsiviilõigustiku üldosa uut varianti. Märt Raski sõnul on nende seaduseelnõudega parlamenti jõudnud viimane pakett Eesti omariiklikust tsiviilseadustikust ning vanad nõukogudeaegsed seadused kaotavad peagi kehtivuse.
  Villu Kõve sõnul algas võlaõigusseaduse väljatöötamine 1993. aastal. 1996. aastaks sai valmis selle esimene redaktsioon, kuid sinna lisati osi juurde ning lõplik variant jõudis riigikogusse alles kolm aastat hiljem.
  Autor: Lauri Liikane
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Koolitaja: et oma ärist aru saada, tuleb protsessid üle vaadata
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Koolitaja Kreet Solnask andis Äripäeva raadio hommikuprogrammis praktilist nõu juhtidele, kes maadlevad ühelt poolt sellega, kuidas äriprotsesse kiiresti muutuvas keskkonnas muuta ja teisalt sellega, kuidas samal ajal ka töötajate motivatsiooni tõsta.
Töötute arv vähenes aastaga 9200 inimese võrra
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Tänavu esimeses kvartalis oli tööjõus osalemise määr 73,1%, tööhõive määr 69% ja töötuse määr 5,5%, teatas statistikaamet. Statistikas ei kajastu Ukraina sõjapõgenikud, kes esimeses kvartalis Eestisse saabusid.
Ukraina: mereblokaad ohustab globaalset toidujulgeolekut
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.
Ukraina ametnike sõnul on globaalne toidujulgeolek ohus, kuna Venemaa on blokeerinud Ukraina sadamad ja riigil on keeruline teravilja tarneid ümber suunata, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.