Vilve Torn • 26. oktoober 1999 kell 22:00

Võistupakkumine Pallasele

Pallase kunstikooli 80. aastapäevale pühendatud oksjonile kogunevad koduselt soojas kampsunis Baltika tegevjuht Meelis Milder, Milderi õde ja meediategelase Hans H. Luige eksabikaasa Anne Luik, Haapsalu uksetehase peadirektor Ago Soomre, endine Tallinna linnavaraameti juht Rene Kuulmann, mitmed kunstiteadlased ja galeriide pidajad.

Pärast oksjoni korraldaja Piia Saarna lausutud avasõnu võtab edasise juhtimise enda kätte Marko Reikop.

Esimese tööna läheb müüki kuulsa pallaslase Elmar Kitse töö «Tants» alghinnaga 14 000 krooni. Töö on tõesti hea. Pakkujaid on esialgu mitu ning esimene töö kerib oksjonisaalis kohe pinged üles. 500kroonine hinnasamm kasvatab pakkumusi kiires tempos. 45 000 juures enam hind ei tõuse ning töö õnnelikuks omanikuks saab kinnisvaraäris töötav ja praegu lapseootel olev Anne Luik.

Luik ei varja osturõõmu. Küsimusele, kas haruldase töö jaoks on koht valmis vaadatud, vastab ta jaatavalt. Rohkem Luik enam sel õhtul pilte ei osta. «Minu limiit on täis, kuid kindlasti ostab midagi mu vend,» ütleb ta naeratades.

Kaheteistkümnenda tööna läheb müüki Ann Audova vineerile maalitud töö «Lilled» ning nüüd elavneb Meelis Milder. Hind tõuseb, pakkujaid on palju. Võidab Milder ning lõpphinnaks jääb 32 000 krooni.

Kahes osas toimuva oksjoni vaheajaks saabub Hansapanga üks asutajatest Heldur Meerits ning võtab istet oksjonisaali esiridades.

Oksjoni teise osa avatöö alghind on 30 000 krooni. Töö müüakse 49 500 krooni eest ning see on esialgu oksjoni kõrgeim hind. «Reikop on päris hea, ta oskab pinget üles kruvida,» kommenteerib härrasmees mu selja taga. Justkui ära sõnudes ei ole järgmise kahe töö vastu suuremat huvi, kuigi müügis on Viiralt.

Viiralti töö järel elavneb publik uuesti, sest müüki tuleb Vabbe julge ja vaba töö «Muusad», mis müüakse õhtu kõige kõrgema hinnaga 56 500 krooni. Järgmise töö müügi ajal ei jäta Haapsalu uksetehase peadirektor Ago Soomre pakkumist ning 38 500 krooni eest saab ta koju viia Richard Sagritsa «Karikakravälu». Oksjoni lõpuosas sekkub ka Heldur Meerits, kes ostab alghinnaga 15 000 krooni Reikopi sõnul kööki sobiva töö «Vaikelu kalaga.»

Oksjoni kõige viimase töö ajal elavneb muidu üsna tagasihoidlikult esinenud Kuulmann. Aleksander Vardi «Kompositsioon» erutab ka Milderit. Mehed pakuvad võidu ning Milderi soov saada Vardi omanikuks on ilmne. Siiski loobub ta lõpuks ning viimase oksjonitöö omanikuks saab Kuulmann. Tema pangaarve kahaneb 31 500 krooni võrra.

Oksjoni lõppedes valgub saal ruttu tühjaks. Vaal galerii töötaja Silja Kala teatab rõõmsalt, et uus kunstioksjon on juba järgmisel nädalal.

Hetkel kuum