Tõnis Oja • 28. oktoober 1999 kell 22:00

USA tulemused üllatasid taas

Ameerika Ühendriikide majandus üllatas eile taas prognoositsust paremate makromajanduslike näitajatega, mistõttu euro kurss langes alla 1,05 dollari. Kolmandas kvartalis oli USA majanduskasv möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 4,8 protsenti. Kvartali jooksul kasvas riigi sisemajanduse kogutoodang 1,0 protsenti. Analüütikud olid ennustanud vastavalt 4,7- ja 0,9protsendilist majanduskasvu. Töötajate palgad ja boonused kasvasid kolmanda kvartali jooksul aga tunduvalt vähem, kui analüütikud ennustasid -- 0,8% prognoositud 1,1 asemel.

Dollar, mis langes alla 1,05 EUR/USD kolmapäeva õhtul, sai pärast eilehommikust (eurot toetas viimase kahe aasta kõrgeim kuuinflatsioon Itaalias) langust uue impulsi.

Ühendriikide valuuta hakkas tugevnema juba enne kauplemise algust Wall Streetil, sest eeldati, et seal algab aktsiahindade ralli. Nii juhtuski. Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis esimese poole tunni jooksul 1,7 protsenti, Nasdaq veidi vähem. Dollar sekundeeris Dow-le kerkimisega kursini 1,0477 EUR/USD ehk 14,9342 kroonini.

Ka rahaliitu mittekuuluvad Euroopa valuutad kerkisid dollari suhtes. Erandiks jäi Briti nael, mis langes USD suhtes viimase kuu madalaimale tasemele.

Hetkel kuum