• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investeering põrandasse tasub ära

  Tark investor analüüsib iga investeeringu eel selle tootlikkust ehk millise aja jooksul tehtud kulutus ära tasub. Tellija saab ehituse valmimisel hoone, mille pindu katavad mitmesugust hooldust vajavad viimistlusmaterjalid ja -kihid. Hoone tasuvusaeg on pikem kui ehitusgarantii.
  Reeglina langeb ruumis kõige suurem kasutuskoormus põrandale, mis jätab kliendile sageli esmamulje. Investor peab otsustama, milline investeering põrandasse tasub ära, kuidas ekspluateerida põrandat investeeringu tasuvuse perioodil ja millised garantiid põrandatele kehtivad.
  Põranda valikut tuleb alustada põrandakatte sobivusest keskkonda ja ruumi otstarbest. Väliskeskkonna mustuse tase on kõrge ja jõuab koos niiskusega siseruumidesse. Põrandakatete valik peab olema süsteemne ja sellesse tuleb suhtuda täie tähelepanuga. Põrandakatte kasutamisel ühiskondlikus ruumis on suund hõlpsalt hooldatavale silepõrandakattele, millel on lühike tasuvusaeg.
  Silekatte valikul tuleb arvestada järgnevate tehniliste näitajatega: kas heterogeenne (mitmekihiline) põrandakate paksusega 2,0 mm ja kulumiskindla kihiga 0,7 mm või homogeenne (ühekihiline) põrandakate paksusega 2,5 mm. Need põrandakatted vastavad EN 685 järgi klassi 34 (väga intensiivse kasutusega äriruumid), mis on Euroopas põrandakatete kasutamisel ja valikul aluseks.
  Plastik- ehk PVC-katete valimisel tuleb jälgida, kas materjal on kaetud PUR-kaitsekihiga (polüuretaanist pinnaviimistluse kiht materjalil), mis vähendab oluliselt põrandakatte hoolduskulu. Tuleb arvestada ka teisi tehnilisi näitajaid: mõõtmete stabiilsust, lokkivust, pleekivuskindlust, kontoritooli ratta kaitset jne.
  Põranda hilisemal väljanägemisel on väga suur osa aluspõrandal. Põrandakonstruktsioon peab olema stabiilne, planeeritud koormustele vastupidav, tasane ja kuiv. Betoonpõrandast kuivab niiskus välja siseruumi normaalsetel tingimustel ca 1mm ööpäevas. Näiteks 5 cm paksune betoonpõrand saavutab normikohase taseme ca 2 kuu pärast pärast betoonpõranda valu. Spetsiaalseid tasandussegusid kasutades on võimalik saavutada paigaldusvalmidus kuni 10 korda kiiremini.
  Vanade põrandate renoveerimisel on soovitav alati konsulteerida vastava ala spetsialistiga, sest tihti ei piisa ainult põrandakatte vahetusest.
  Põrandakatte ostmisest kulukam on säilitada selle väljanägemine tasuvusperioodi lõpuni. Silepõrandakatete hooldamisel kasutatakse igapäevast kuivpuhastust -- mustus eemaldatakse põrandakattelt impregneeritud tolmulapiga, vett kasutamata. Märghoolduse (pesuvahendi pH=7) tiheduse määrab niiske mustuse ruumi kandmise sagedus.
  Põrandakatte vahatamine (pinnale kantakse ca 4 vahakihti) teeb hoolduse lihtsamaks ja odavamaks.
  Kvaliteettootele annab tootja 10aastase garantii. Õige põrandakatte valik ja tehase garantii on argumendid, mis vähendavad investeeringu riske ja hoiavad kokku lisakulusid. Seaduses nõutava kaheaastase ehitusgarantiiperioodi lõppedes jääks põrandakate, kui sel ei ole 10aastast tootjatehase garantiid, 3/4 investeeringu tasuvuse perioodist garantiikatteta.
  Autor: Alo Neerot
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.