16. november 1999 kell 22:00

Investeering põrandasse tasub ära

Tark investor analüüsib iga investeeringu eel selle tootlikkust ehk millise aja jooksul tehtud kulutus ära tasub. Tellija saab ehituse valmimisel hoone, mille pindu katavad mitmesugust hooldust vajavad viimistlusmaterjalid ja -kihid. Hoone tasuvusaeg on pikem kui ehitusgarantii.

Reeglina langeb ruumis kõige suurem kasutuskoormus põrandale, mis jätab kliendile sageli esmamulje. Investor peab otsustama, milline investeering põrandasse tasub ära, kuidas ekspluateerida põrandat investeeringu tasuvuse perioodil ja millised garantiid põrandatele kehtivad.

Põranda valikut tuleb alustada põrandakatte sobivusest keskkonda ja ruumi otstarbest. Väliskeskkonna mustuse tase on kõrge ja jõuab koos niiskusega siseruumidesse. Põrandakatete valik peab olema süsteemne ja sellesse tuleb suhtuda täie tähelepanuga. Põrandakatte kasutamisel ühiskondlikus ruumis on suund hõlpsalt hooldatavale silepõrandakattele, millel on lühike tasuvusaeg.

Silekatte valikul tuleb arvestada järgnevate tehniliste näitajatega: kas heterogeenne (mitmekihiline) põrandakate paksusega 2,0 mm ja kulumiskindla kihiga 0,7 mm või homogeenne (ühekihiline) põrandakate paksusega 2,5 mm. Need põrandakatted vastavad EN 685 järgi klassi 34 (väga intensiivse kasutusega äriruumid), mis on Euroopas põrandakatete kasutamisel ja valikul aluseks.

Plastik- ehk PVC-katete valimisel tuleb jälgida, kas materjal on kaetud PUR-kaitsekihiga (polüuretaanist pinnaviimistluse kiht materjalil), mis vähendab oluliselt põrandakatte hoolduskulu. Tuleb arvestada ka teisi tehnilisi näitajaid: mõõtmete stabiilsust, lokkivust, pleekivuskindlust, kontoritooli ratta kaitset jne.

Põranda hilisemal väljanägemisel on väga suur osa aluspõrandal. Põrandakonstruktsioon peab olema stabiilne, planeeritud koormustele vastupidav, tasane ja kuiv. Betoonpõrandast kuivab niiskus välja siseruumi normaalsetel tingimustel ca 1mm ööpäevas. Näiteks 5 cm paksune betoonpõrand saavutab normikohase taseme ca 2 kuu pärast pärast betoonpõranda valu. Spetsiaalseid tasandussegusid kasutades on võimalik saavutada paigaldusvalmidus kuni 10 korda kiiremini.

Vanade põrandate renoveerimisel on soovitav alati konsulteerida vastava ala spetsialistiga, sest tihti ei piisa ainult põrandakatte vahetusest.

Põrandakatte ostmisest kulukam on säilitada selle väljanägemine tasuvusperioodi lõpuni. Silepõrandakatete hooldamisel kasutatakse igapäevast kuivpuhastust -- mustus eemaldatakse põrandakattelt impregneeritud tolmulapiga, vett kasutamata. Märghoolduse (pesuvahendi pH=7) tiheduse määrab niiske mustuse ruumi kandmise sagedus.

Põrandakatte vahatamine (pinnale kantakse ca 4 vahakihti) teeb hoolduse lihtsamaks ja odavamaks.

Kvaliteettootele annab tootja 10aastase garantii. Õige põrandakatte valik ja tehase garantii on argumendid, mis vähendavad investeeringu riske ja hoiavad kokku lisakulusid. Seaduses nõutava kaheaastase ehitusgarantiiperioodi lõppedes jääks põrandakate, kui sel ei ole 10aastast tootjatehase garantiid, 3/4 investeeringu tasuvuse perioodist garantiikatteta.

Vt. ka joonist:Põrandakattesse investeerimise tasuvus ja garantiid

Autor: Alo Neerot

Hetkel kuum