• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investeering põrandasse tasub ära

  Tark investor analüüsib iga investeeringu eel selle tootlikkust ehk millise aja jooksul tehtud kulutus ära tasub. Tellija saab ehituse valmimisel hoone, mille pindu katavad mitmesugust hooldust vajavad viimistlusmaterjalid ja -kihid. Hoone tasuvusaeg on pikem kui ehitusgarantii.
  Reeglina langeb ruumis kõige suurem kasutuskoormus põrandale, mis jätab kliendile sageli esmamulje. Investor peab otsustama, milline investeering põrandasse tasub ära, kuidas ekspluateerida põrandat investeeringu tasuvuse perioodil ja millised garantiid põrandatele kehtivad.
  Põranda valikut tuleb alustada põrandakatte sobivusest keskkonda ja ruumi otstarbest. Väliskeskkonna mustuse tase on kõrge ja jõuab koos niiskusega siseruumidesse. Põrandakatete valik peab olema süsteemne ja sellesse tuleb suhtuda täie tähelepanuga. Põrandakatte kasutamisel ühiskondlikus ruumis on suund hõlpsalt hooldatavale silepõrandakattele, millel on lühike tasuvusaeg.
  Silekatte valikul tuleb arvestada järgnevate tehniliste näitajatega: kas heterogeenne (mitmekihiline) põrandakate paksusega 2,0 mm ja kulumiskindla kihiga 0,7 mm või homogeenne (ühekihiline) põrandakate paksusega 2,5 mm. Need põrandakatted vastavad EN 685 järgi klassi 34 (väga intensiivse kasutusega äriruumid), mis on Euroopas põrandakatete kasutamisel ja valikul aluseks.
  Plastik- ehk PVC-katete valimisel tuleb jälgida, kas materjal on kaetud PUR-kaitsekihiga (polüuretaanist pinnaviimistluse kiht materjalil), mis vähendab oluliselt põrandakatte hoolduskulu. Tuleb arvestada ka teisi tehnilisi näitajaid: mõõtmete stabiilsust, lokkivust, pleekivuskindlust, kontoritooli ratta kaitset jne.
  Põranda hilisemal väljanägemisel on väga suur osa aluspõrandal. Põrandakonstruktsioon peab olema stabiilne, planeeritud koormustele vastupidav, tasane ja kuiv. Betoonpõrandast kuivab niiskus välja siseruumi normaalsetel tingimustel ca 1mm ööpäevas. Näiteks 5 cm paksune betoonpõrand saavutab normikohase taseme ca 2 kuu pärast pärast betoonpõranda valu. Spetsiaalseid tasandussegusid kasutades on võimalik saavutada paigaldusvalmidus kuni 10 korda kiiremini.
  Vanade põrandate renoveerimisel on soovitav alati konsulteerida vastava ala spetsialistiga, sest tihti ei piisa ainult põrandakatte vahetusest.
  Põrandakatte ostmisest kulukam on säilitada selle väljanägemine tasuvusperioodi lõpuni. Silepõrandakatete hooldamisel kasutatakse igapäevast kuivpuhastust -- mustus eemaldatakse põrandakattelt impregneeritud tolmulapiga, vett kasutamata. Märghoolduse (pesuvahendi pH=7) tiheduse määrab niiske mustuse ruumi kandmise sagedus.
  Põrandakatte vahatamine (pinnale kantakse ca 4 vahakihti) teeb hoolduse lihtsamaks ja odavamaks.
  Kvaliteettootele annab tootja 10aastase garantii. Õige põrandakatte valik ja tehase garantii on argumendid, mis vähendavad investeeringu riske ja hoiavad kokku lisakulusid. Seaduses nõutava kaheaastase ehitusgarantiiperioodi lõppedes jääks põrandakate, kui sel ei ole 10aastast tootjatehase garantiid, 3/4 investeeringu tasuvuse perioodist garantiikatteta.
  Autor: Alo Neerot
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.