• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootslased teevad Eestisse monopolpanga

  Üleeile teatas Swedbanki värske juhatuse esimees Göran Collert võimalusest ühineda tulevikus S-E-Bankeniga (SEB). Asjaosaliste enda väitel veel läbirääkimisi ei toimu, analüütikute hinnangul on ühinemine siiski tõenäoline. Seejärel ei saa välistada ka Rootsi pankadele kuuluvate Balti pankade ühendamist.
  Äripäeva arvates ei ole hea, kui Hansapank ja Ühispank ühinevad.
  Kui SEBile ja Swedbankile kuuluvad Balti pangad liidetakse, puudutab see kõige valusamalt just Eesti turgu. Teistes Balti riikides ei oma kaks Rootsi panka kokku üle poole turust, Eestis tekiks nn ÜhisHansapangaga ligi 85protsendilise turuosaga pank ehk tegelikult monopol. See on aga kõike muud kui positiivne nähtus.
  Üks vastuväide Äripäeva seisukohale on selline, et võrdseid tegijaid turul niikuinii kunagi ei ole ega teki ja nõrgem jääb nii või teisiti kiduma. Nii on Hansapank praegugi turuliider ja Ühispank pigem järelejooksja. Suurem pank on kindlam, stabiilsem, efektiivsem, seda aga omanike jaoks.
  Konkurentsi vähenemine pidurdab või koguni peatab panga arengu. Klientidel, kes seni kahe panga vahel oma riske maandasid, risk suureneb. Kindel võib olla, et suurpanga tekkimisel lae©rtnuintressid enam nii kiiresti ei lange, pigem tõusevad. Seevastu hoiuseintressid tõenäoliselt langevad kiiresti.
  Monopolpangal on lihtne hakata turuga manipuleerima. Samuti on nii suure mõjuvõimuga panga tekkimine Eestis poliitiliselt ohtlik. Võime muutuda n-ö Rootsi kubermanguks.
  Monopolismiohule saab vastu väita ka nii, et Eesti on korraliku pangandusturu jaoks lihtsalt liiga väike. Raha ei tunne piire, rahamaailm ei räägi riikidest, vaid regioonidest.
  Ettevõtjal ei ole kohustust uuest suurpangast laenu võtta, panku on maailmas küllalt. Eesti turulgi on Merita, Svenska Handelsbanken ja pea siia neid veel ei tule. Räägiti ju Swedbanki ja SEBi tulekul Eesti turule, et see on alles eelmäng. Näiteks Eesti Energiale või Kreenholmile välismaalt laenu saamine võib-olla tõesti peavalu ei tekita, väiksematel tegijatel on see aga keerukas.
  Esialgu on rootslaste ühteheitmine vaid idee. Eestis tuleb aga arvestada selle võimalike tagajärgedega. Oma sõna on siin öelda Eesti Pangal, võimalikke stsenaariume on mitu. Eesti Pank võib sundida rootslasi ühte panka maha müüma. Või nagu ütles keskpanga teabeteenistuse juhataja Kaja Kell, võivad ühiste omanikega Ühis- ja Hansapank säilitada ka erinevad juriidilised kehad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
S&P 500 ja Nasdaq tõusid neljandat päeva järjest
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.