22. november 1999 kell 22:00

Tänaval pakutakse varastatud kaupa

Tallinna vanalinnas Viru tänaval pakutav kaup on tihti varastatud lähedalasuvatest poodidest ja kaubamajadest.

Varasteks on tavaliselt 16-30aastased hästiriietatud mehed ja naised. Loomulikult on veel teisi vargatüüpe (narkomaanid, kleptomaanid), kuid nad pole organiseerunud ja ei tee varguse-eelset luuret.

Nn hästiriietatud vargad tegutsevad mitmekesi. Põhimõte on lihtne: ühed juhivad müüja(te) tähelepanu kõrvale, teised võtavad vähemjälgitavaid esemeid. Umbes 90% vargustest seondub müüjate tähelepanematusega, vaid 10% võib panna varaste andekuse arvele.

Vargad ei piirdu ainult müügil olevaga. Nad võtavad ka porimatte, mannekeene, reklaamplakateid, WC-segisteid, peegleid. Nõudluse nn musta kauba järele tekitavad ülesostjaid, kes varastatud kauba taas, näiteks tänaval, ringlusse lasevad.

Autor: Mati Pops

Hetkel kuum