Viktoria Korpan • 28. november 1999 kell 22:00

Riik tunnistab seaduserikkumist

Majanduspolitsei ja piraattarkvara kasutamisega võitleva organisatsiooni Business Software Alliance (BSA) koostöös on tehtud mitmeid reide, mille käigus kontrolliti piraattarkvara olemasolu eraettevõtete arvutites. Sel aastal sai piraattarkvara kasutamise eest rahatrahvi kolm firmat, millele määrati kuni 250 000kroonine trahv. Riigiasutusi pole seni kontrollitud.

BSA jurist Kaido Uduste ütles reedel, et tarkvarareide ei ole riigiasutustes veel tehtud, sest ei BSA ega majanduspolitsei ole saanud vihjeid, mis viitaks piraattarkvara kasutamisele. «Politsei ei jookse ju omal initsiatiivil kuskile ministeeriumisse,» põhjendas ta.

«Miks nad sinna kontrollima ei lähe?» oli öelnud illegaalse tarkvara kasutamise eest 200 000 krooni trahvi saanud projekteerimisettevõtte Humana Projekt juhataja Rein Üts. «Vihjeid ei peagi olema, muidu on asi KGB moodi.»

Uduste kinnitas, et riigiasutused pole puutumatud ja nad vastutavad samamoodi nagu eraettevõtted. «Riik peaks näitama eeskuju ja tarkvara täies ulatuses legaliseerima. Kui seda ei tee riik, siis kes veel?»

Osta.ee internetioksjoni haldava ASi Genex Trade osanik ja süsteemi administraator Heiti Kender lausus, et kõigepealt peaks alustama kontrolli riigiettevõtetest. «Süsteem peab kõigepealt terve olema,» hindas ta olukorda, kui majanduspolitsei ja BSA tunnevad huvi tarkvara legaalsuse vastu vaid eraettevõtete arvutites. «Muidu on sama, kui kritiseerida teisel lakk-kingi, endal varastatud püksid jalas.»

Microsofti ja Eesti informaatikakeskuse vahel 25. novembril sõlmitud kokkuleppes lubab valitsus tulevikus tagada legaalse tarkvara kasutamise ametiasutustes. «Minu teada ei ole asi hull, riigiasutustes kasutusel olevast tarkvarast on umbes 70--80% legaalne,» sõnas Eesti informaatikakeskuse direktor Imre Siil. Tema hinnangul on Microsofti toodetest legaliseeritud riigiasutustes 85%. «Võrreldes teiste riikidega -- Läti, Leedu või Venemaaga -- on meil olukord parem,» lisas Siil.

Microsofti sooduskampaania, mille käigus saab tarkvara kuni 60% odavamalt, käib kolmes Balti riigis, kuid tarkvaramüüjate hinnangul jäävad Leedu ja Läti tarkvara legaliseerimisaktiivsuse poolest Eestile alla.

Tarkvara müüva firma GT Tarkvara tegevdirektori Anneli Heinsoo sõnul on Microsofti müügitulemused Lätis 60% ja Leedus 30% Eestis müüdud Microsofti tarkvara mahust. Eestis suurendasid Microsofti ja BSA tarkvara legaliseerimisele suunatud kampaaniad Microsofti müüki üle kahe korra.

Imre Siil ei osanud öelda, kui palju läheb tarkvara legaliseerimise kampaania riigile maksma. Eesti ametiasutustes on kokku umbes 13 000 arvutiga töökohta. Ta lisas, et igal aastal kulutab riik tarkvara peale umbes 50 mln krooni.

Vt. ka joonist:Illegaalse tarkvara osakaal eri sektorites

Hetkel kuum