Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas eramu projekt on odav või liiga kallis

  Eramuehitaja ei kujuta projekteerijat valides ette, mida tähendab projekt, ega tea, millises mahus projektdokumentatsiooni ta vajab ja kas selle hind on kõrge või nii madal, et tekitab kahtluse projekteerija oskustes.
  Projekti hinna kriteerium on maja keerukuse aste ja tellija erisoovid. Hoonete ehituse raskusklassid liigitatakse viieks, kõige madalamasse kuuluvad tööstus- ja abiehitused, kõige kõrgemasse esindusinterjöörid. Projekti tasumäär kõigub 2,2 ja 14,5 protsendi vahel. 1 mln kroonise ehitusmaksumusega hoone puhul moodustab projekti maksumus 10% (III raskusklassi eramu) sellest ehk 100 000 krooni. Ehitusmaksumuse kasvades projekti tasumäära protsent alaneb. Hinnale lisanduvat käibemaksu eraisik tagasi ei saa.
  Arhitektuurifirma üks ArchiCADi tarkvaraga töökoht maksab 120 000 krooni, lisaks plotterid, printerid, monitorid, kokku veerand miljonit. Tehnikale lisanduvad riigi- ja olmemaksud. Miljonilise eramu arhitektuurne osa maksab 50 000 kr, millest 30% kulub palgaks. Kaks arhitekti saavad kahe kuu töö eest koos projektijuhtimisega eriosade vahel kuu töötasuks 3750 kr. Samas maksab mullivann koos furnituuridega 40 000 kr.
  Eramu puhul on tellija ja arhitekti vahelisi kooskõlastusi rohkem kui ühegi teise objektiga. Selleks kuluv tööaeg ei lähe tavaliselt kuhugi arvele, kuid on tähtis ja hea lõpptulemuse jaoks vajalik. Kõik laabub normaalselt, kui tellija on abikaasaga oma soovides üksmeelel. Kogemused näitavad, et eramu puhul tuleb arhitektil ennast häälestada pidevate muudatuste tegemisele projekteerimise käigus.
  Osa tellijaid tahab eramule juurdeehitust. See on projekteerijale keeruline töö, sest tuleb arvestada olemasoleva maja arhitektuuriga. Siin on võimalik projekteerimistasu suurenemine 25 protsendini.
  Arhitekti jaoks on kõige keerulisem olemasoleva eramu täielik ümberehitus. Rekonstruktsiooniprojekti tasumäär võib suureneda 50 protsendini. Seaduse järgi tohib projekti muuta hoone projekteerinud arhitekt. 50ndatel projekteeritud majade arhitektid pole tihti enam elavate hulgas, kuid valdava osa ümberehitustest moodustavad sellest ajast pärinevad hooned.
  Autor: Mai ?ein
 • Hetkel kuum
Rait Kaarma: mis tõi meid siia, viib meid ka edasi – Warren Buffetti eeskujul
Raamatute ja raha lugemine pole üksteist välistavad – vastupidi; väiksem või suurem bibliofiilia nooruses võib viia raha lugemiseni küpsemas vanuses, kirjutab vandeadvokaat Rait Kaarma arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Raamatute ja raha lugemine pole üksteist välistavad – vastupidi; väiksem või suurem bibliofiilia nooruses võib viia raha lugemiseni küpsemas vanuses, kirjutab vandeadvokaat Rait Kaarma arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
USA aktsiad jätkasid rallit
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Valitsus jätnuks Sutteri preemiata, nõukogu ei pidanud seda mikski "Kuidas saab maksta preemiat, kui nad ei ole ülesannetega hakkama saanud?"
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Barack Obama: kui Putin kaotab, siis see ei tähenda, et olemegi võitnud
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Eesti Gaas hakkab Latvijas Gazega lõunanaabrite jaeturul võistlema
Maikuust avaneb Lätis kodutarbijate gaasiturg ning seal kavatseb kaasa lüüa ka Eesti Gaas.
Maikuust avaneb Lätis kodutarbijate gaasiturg ning seal kavatseb kaasa lüüa ka Eesti Gaas.
Roheliste erakonna juhatus astub tagasi
Viimastel riigikogu valimistel hävingu läbi teinud Roheliste erakonna juhatus astub täies koosseisus tagasi.
Viimastel riigikogu valimistel hävingu läbi teinud Roheliste erakonna juhatus astub täies koosseisus tagasi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.