Peep Sooman • 6 detsember 1999

Primo venitab maksmisega

ASi Rakvere Lihakombinaat müügi- ja turundusdirektor Janek Oblikas kinnitas, et Primoga on viimasel ajal olnud suuri probleeme. Äripäeva andmetel oli Primo võlgnevus lihakombinaadile üle 200 000 krooni.

Oblikas tunnistas, et novembris oli võlg suur. «Siis võtsime asja ise käsile ja leppisime kokku, et liha kui esmatarbekauba eest meile nii palju võlgu ei jääda,» lisas ta. «Leib, piim ja liha peavad letil olema, kui maiustus jääb inimesel ostmata, ei juhtu midagi,» selgitas Oblikas Primo koostöövalmidust Rakvere Lihakombinaadiga.

ASi Ösel Foods osakonnajuhataja lausus, et kuigi neil Primoga probleeme pole, on ta kuulnud väidet, et Primo on raskustes, sest käes on välispankadelt võetud laenu aastane maksetähtaeg. «Üks Tallinna hulgiladu küsis meilt, kas Primo meile polegi võlgu,» märkis osakonnajuhataja.

Lihatööstuse ASi Karree raamatupidaja Urve Koit lausus, et õnneks Primo neile palju võlgu pole. «Üle tähtaja on üks viie tuhande kroonine arve,» ütles ta.

Adavere Lihatööstuse finantsdirektor Margus Kill sõnas, et enam Primol firmale maksmata arveid pole, sest lihatööstus ja Hansa Liising sõlmisid faktooringlepingu, mille kohaselt maksab pank võlgnevuse tarnijale ära ning kasseerib ise võlglaselt raha sisse.

Kill ütles, et enne faktooringlepingu sõlmimist tööstusel Primoga suuri probleeme polnud. «Nüüd olen kuulnud, et paljudel on probleeme Primolt raha kättesaamisega,» lisas Kill.

Primo kaubamärki kandva kaupluse omanikfirma ASi Hypermarket direktor Peeter Ranne ütles eile ajakirjanikule, et tema ei saa aru, mida viimane temast tahab. «Ma ei saa aru, miks te helistate mulle, aga aitäh teile,» lausus Ranne ja pani telefonitoru hargile.

Konsumi ja Maksimarketi kauplusekettide omaniku Eesti Tarbijateühistu Keskühistu juhatuse liige Mihkel Sims ütles, et lõbu pärast kaubakeskus tarnijatele raha maksmata ei jäta. «Võib arvata, et on probleeme mingi maksega, millega viivitada ei saa,» ütles Sims. «Võlg hankijatele on ju kõige odavam raha. Kuna suured üksused on hankijatele tähtsad, ei hakka nad oma arvetega palju peale suruma.»

Hetkel kuum