Tõnis Oja • 12. detsember 1999 kell 22:00

Euro läheneb taas pariteetsustasemele

Esmaspäeval rekordilise kursitõusu teinud euro oli reede õhtuks kaotanud juba üle poole saavutatust. Pärast finantsturgude avamist Ühendriikides langes ühisraha kurss 1,0180 dollarini. Nn pariteetsuskursini jäi taas vaid üks samm.

USA novembrikuu tootjahinnaindeks oli ootuste kohaselt mõõdukas -- üldindeks 0,2%. Finantsturud reageerisid indeksile leigelt. Dow Jonesi tööstuskeskmine liikus esimeste tundide jooksul neljapäevase sulgemise tasemel. Euro hakkas tasapisi tugevnema.

Tegelikult olid finantsturud endiselt Euroopa keskpanga peaökonomisti Otmar Issingu neljapäevase väljaütlemise mõju all (tema peamine sõnum oli, et ühisraha kurss ei tõuse lähiaastatel eriti kõrgemale, kui oli stardikurss selle aasta alguses). Eurot nõrgestav julge väljaütlemine tekitas investorite hulgas küllaltki suure segaduse. Lisaks kõigele andis Issing mõista nendele spekulantidele, kes olid oma panuse teinud ühisraha tugevnemisele tulevikus, et nad on mängu kaotanud. Nii tugeva mõjujõuga ametnikud peaksid oma väljaütlemistes ettevaatlikumad olema. Muidu võib vägisi tekkida mulje, et Euroopa keskpanga kõrge ametnik püüab turuga manipuleerida.

Hetkel kuum