• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Väärtpaberitulu deklareerimine

  Hiljuti teatas maksuamet, et nad kahtlustavad ligi 4500 füüsilist isikut väärtpaberitulu deklareerimata jätmises viimasel kolmel aastal. Maksuamet kutsub neid isikuid väärtpaberitulu tagantjärele deklareerima. Sellisel viisil vabatahtlikult väärtpaberitulu deklareerinud füüsilisi isikuid maksuamet väidetavalt ei trahvi, samas on need isikud aga kohustatud tasuma kajastamata tulu pealt tulumaksu ja maksma intressi, mis on praegu 25 protsenti aastas.
  Füüsilisi isikuid saab karistada maksualaste õiguserikkumiste eest halduskorras rahatrahviga või kriminaalkorras aresti või vabadusekaotusega. Käesoleva aasta algusest kehtivad kuni 6 korda kõrgemad trahvide ülemmäärad kui eelmisel aastal. Siinkohal on oluline märkida, et nende trahvimäärade järgi saab karistada ainult pärast 1. jaanuari 1999 toime pandud haldusõigusrikkumiste eest. Seega ei rakendu need kõrgemad trahvimäärad isikute suhtes, kes olid teinud väärtpaberitehinguid 1996. ja 1997. aastal, kuid polnud seda järgmisel aastal deklareerinud. Kohaldamisele kuuluvad maksudeklaratsiooni esitamise tähtpäeva hetkel ehk vastavalt 1997. ja 1998. aasta 31. märtsil kehtinud sätted. Uued trahvimäärad kehtivad vaid isikute suhtes, kes ei deklareerinud oma 1998. aasta väärtpaberitulu 1999. aasta märtsi lõpuks.
  1997. ja 1998. aasta märtsis deklareerimisele kuulunud väärtpaberitehingutest saadud tulu deklaratsioonis kajastamata jätmise korral on võimalik füüsilise isiku suhtes kohaldada rahatrahvi kuni viiekümne päevapalga ulatuses.
  Tasumata summalt intresside arvutamisel kuuluvad kohaldamisele kõik vahepeal kehtinud erinevad intressimäärad, mis varieeruvad vahemikus 0,035--0,12% päevas. Maksumaksjal on õigus taotleda maksuvõla tasumise ajatamist. Taotluse rahuldamise korral on maksuhalduril õigus vähendada tähtpäevaks tasumata maksusummalt arvestatava intressi määra kuni 50% ajatamise otsuse vastuvõtmise päevast arvates.
  Autor: Olavi Jänes
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
McDonald's müüs oma Venemaa söögikohad maha
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.