Peep Sooman • 13. detsember 1999 kell 22:00

Merko Ehitus on ehitusfirmadest parim

Merko Ehitus lõi konkurente nii käibe, kasumi kui ka kasumi kasvu poolest. Merko käive ulatus mullu 843 miljoni kroonini, mis on iseseisvunud Eesti parim ehitusfirma tulemus. Ettevõtte kasum oli 1998. a üle 38 miljoni krooni, mis ületab paremuselt teist kasumiga firmat, EVR Koehnet enam kui 23 miljoni krooniga. Võrreldes 1997. aastaga kasvatas Merko Ehitus kasumit 12 miljoni krooni võrra.

Merko Ehituse tegevdirektor Tõnu Toomik pidas firma trumbiks väga head betoonkarkasside rajamise kvaliteeti. «Edu ja klientide usalduse oleme saavutanud tänu konkurentsivõimelistele hindadele, lühikestele tähtaegadele, efektiivsele juhtimisele ja kindlasti ka kvaliteedile,» lausus Toomik. Ta tõdes, et eelmine aasta oli Merko Ehitusele edukas. Firma ehitustööde maht kasvas 1,7 korda ning puhaskasum 1,5 korda. 1998. aastal laienes Merko Ehitus Lätti ja Leetu. Eestis olid Merko suurimad objektid eelmisel aastal Al Mare keskus, büroohooned Järvevana teel ja Mustamäe teel, Ikla piiripunkt ja Tallinnas Maleva tänava elamu- ja büroohoone rekonstrueerimine.

Merko Ehituse ASile järgnesid igal aastal koostatavas pingereas Lemminkäinen Eesti AS ja TREF AS. Lemminkäinen Eesti edu sõltus suuresti Rocca al Mare kaubakeskuse projekti realiseerimisest, teedeehitusega tegelev TREF aga suutis võrreldes 1997. aastaga töödemahu kahekordistada.

Eelmise aasta TOPi võitja Nord DV langes sel aastal TOPist välja. Eesti üks suuremaid ehitusfirmasid AS EMV langes 3. kohalt 97. kohale.

Ehitusfirmade TOP 100 kujuneb kuue näitaja põhjal. Sada suuremat ettevõtet reastatakse edetabelisse käibe, käibe kasvu, kasumi, kasumi kasvu, rentaabluse ja varade tootluse järgi. Iga koht vastavas järjestuses annab mingi arvu punkte. Kuue edetabeli kokkuvõttes kõige vähem punkte saanud ettevõte on TOPi võitja.

Hetkel kuum