• Jaga lugu:

  Viimane tulumaksu lahing Toompeal

  Saalis arutatakse küll alles geograafiliste tähiste osa Eesti majanduses, kuid vastaspooled koondavad juba ridu. Piki koridori astub väärikalt saali poole Keskerakonna üks peamisi maksuideolooge ja võitlejahingi Olev Raju. Kohale on jõudnud ka rahandusminister Siim Kallas, kes teisipäeval siinsamas tarbetult aega raiskas, sest rahvaliitlased Andres Varik ja vennad Reiljanid muudkui küsisid ja küsisid, kuni istungi aeg otsa lõppes. Samad mehed on ka praegu saalis hoos.
  Kallas kraamib portfellist välja ettekandeks vajalikke pabereid. Tükk aega läheb. Samal ajal hakkab saal geograafiliste tähistega ühele poole jõudma, Janno Reiljan peab siiski veel korra puldis ära käima.
  Riigikogu rõõmsates värvides saal pole ammu rahvaasemikest nii pungil olnud. Tulumaksuseaduse üks sünnitajatest Jürgen Ligi käib sünge näoga koalitsiooni pingiridade vahel ning jagab viimaseid käsklusi. Kindlasti ei luba Ligil naeratada muu hulgas asjaolu, et linnapea Jüri Mõis, kes oma riigikogu kohast loobuda ei raatsinud, pole saanud aega kohale tulla ka päeval, mil tehakse maksurevolutsiooni ja võetakse vastu riigieelarve. Mõisa vabandab veidi vaid see, et ta on samal ajal raekojas diplomaatilisel vastuvõtul.
  - Ja lähebki lahti. Keskerakonna fraktsiooni esireas istuv Tõnu Kauba on juba mõnda aega nihelenud ja pruugib vaid riigikogu esimehel Toomas Savil nimetada, et nüüd tuleb kõnepulti rahandusminister Siim Kallas, kui terve Keskerakond eesotsas Kaubaga püsti tõuseb ja saalist välja marsib. Viisakalt ja kolistamata. Sama teevad ka rahvaliitlased ja koonderakondlased.
  Opositsioon nimelt avastas mõnda aega tagasi, et Kallase maine pole kohtuasja tõttu piisavalt hea arutamaks nii tähtsaid eelnõusid. Seetõttu nad enam Kallasega ühes ruumis pikalt ei viibi.
  Keskerakonna fraktsioon koguneb naiste WC ette ühte troppi, millest kostub selgelt välja Liina Tõnissoni hääl, nagu poliitikute kogunemistel ikka. Jutt käib selle üle, kas hakata asja pidurdama või mitte. Iga hääletamise eel 10 minutit vaheaega võttes on opositsioonil võimalik ülejäänud riigikogu hulluks ajada.
  Olukorrast ilmselgelt rõõmu tundev Olev Raju ütleb, et ega nad ei hakka pidevalt vaheaegu võtma. «Aga natuke ikka!» teatab ta õnneliku naeratusega.
  - Kallas on oma kõne vahepeal lõpetanud ja Liina Tõnisson ajab ukse taga kõlkuvad keskerakondlased saali tagasi. Kaasettekandjana pulti minev Jürgen Ligi kõlbab opositsioonile küll.
  Ent vaevalt on läbi hääletatud mõned parandusettepanekud, kui Ligi kulm hakkab kortsu minema. Reformierakondlane Rein Voog palub 5 minutit vaheaega. Nimelt on osa koalitsioonist lossi peale laiali jooksnud ja tuleb jälle saali tagasi ajada. Reformierakonnal on meeles, kuidas tulumaksuseaduse eelnõu eelmisel lugemisel hääletati parlamendisaalis seaduse kehtima hakkamise ajaks aasta 2005, sest osa koalitsiooniliikmeid ei raatsinud õigel hetkel puhvetis konjakijoomist lõpetada.
  Kolmapäeval ei söanda keegi hakata ennast varakult liiga vabalt tundma. Valdavalt juuakse hoopis teed. Ligi joob puldis klaasitäite kaupa vett ja silmitseb kullipilguga Isamaaliidu fraktsiooni. Seal istub Vardo Rumessen, kes järjekindlalt ei hääleta või vajutab kollast ehk erapooletuse nuppu. See ajab Ligi pead vangutama. Kord on käest ära.
  - Raju palub ütlemata leebel häälel parandusettepanekute hääletamist. Rumessen jätab hääletamata ja opositsioon saab ühehäälse enamusega seadusesse sisse parandusettepaneku number 33. Keskerakond naerab kahjurõõmsalt ja Ligi valab järjekordse klaasi vett.
  Rahvaliidu fraktsioon on parandusettepanekutena välja pakkunud seaduse kehtima hakkamise ajad aastast 2001 kuni aastani 2010. Vastavalt seaduste menetlemise korrale tuleb teha konkureeriv hääletus. Keskerakond võtab jälle vaheaja, et plaane seada.
  Reformierakondlane Ignar Fjuk ütleb opositsioonile, et koalitsioonil on häälteenamus olemas ja aja kokkuhoiu eesmärgil oleks mõttekam hääletustest loobuda.
  Opositsiooni pingiread mõmisevad halvakspanevalt ja järgmise tunni riigikogu hääletab ja hääletab. Operaatorid pressirõdul jäävad magama. Ligi joob vett.
  Vahepeal läheb Toomas Savi konkureeriva hääletuse voorude lugemisega sassi ja üks hääletusvoor tuleb tühistada. See ajab ähmi täis Villu Reiljani, kes palub 10 minutit vaheaega. Koalitsioon kõnnib irvitades ja Reiljani taiplikkust kommenteerides saalist välja.
  Lõpuks jääb koalitsiooni tahtmine peale ja võidab parandusettepanek, mille kohaselt seadus hakkab kehtima järgmise aasta algusest. Enne lõpphääletust teeb Keskerakond ettepaneku eelnõu lugemine katkestada. Reformierakond isegi ei muiga selle peale enam.
  - Enne lõplikku otsust antakse võimalus ka fraktsioonide esindajatel oma arvamust avaldada. Loomulikult on midagi öelda Villu Reiljanil, kes altkulmu räägib kingituse tegemisest rikastele. Jõuluaeg, mis teha.
  Vana kala Toompeal Arvo Sirendi räägib alguses sellest, mis juhtus Ameerikas pärast Teist maailmasõda ja meenutab ka ühe new age'i prohveti mõtteid. Saalis on jälle lõbu laialt.
  Pulti ronib Edgar Savisaar, võtab seal kõnet pidava riigijuhi poosi ja saadab sisendusjõulise pilgu üle rahvaasemike. «Üks osa sellest saalist peab täna õhtul pidu, aga ma ei arva, et oleks millegi üle rõõmustada,» kõmistab Savisaar halvaendeliselt.
  Keskerakond pole sellega aga veel lõpetanud. Tõnu Kaubale meenub, et ühe parandusettepaneku sissemineku tõttu on seaduse tekst muutunud ja seetõttu on tal õigus nõuda uut seaduse teksti. Uue teksti trükkimise ajal jõutakse veel üks seadus läbi arutada.
  - Lõpuks on kõik Keskerakonna soovid rahuldatud ja riigikogu alustab lõpphääletusega. Häältega 52 poolt ja 48 vastu saab teoks Reformierakonna peamine valimislubadus ning järgmisest aastast kaob tulumaks ettevõtte investeeringutelt.
  Ligi ja Kallas lausa säravad. Reformierakonna fraktsioonis hakatakse klaasidega kolistama. Esialgu küll Kristiina Ojulandi sünnipäeva nime all.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Tehnoloogiahiiud lõid ootusi; investorite tuju see ei tõstnud
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo läheb Ragn-Sellsi juhtima Kai Realo intervjuus: otsus küpses kaua, palgas ei kaota
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.