20. detsember 1999 kell 22:00

Muuda koodi kolme kuu tagant

Tavaliselt paigaldatakse firmasse või koju valvesignalisatsioonisüsteem, sisestatakse kood ja hakatakse usinasti süsteemi kasutama. Pahatihti kipub unarusse jääma koodi vahetus ja unustatakse koodide erinevad kasutamisvõimalused.

Objekti eripärast sõltuvalt oleks soovitatav muuta koode kord kvartalis. Kindlasti tuleb koode vahetada töötajate töölepingute lõpetamisel. Suurema riskiga objektidel tuleb koode vahetada kord kuus.

Kindlasti tekitab pidev ja süstemaatiline koodide vahetus kasutajatele probleeme, kuid see vaev tasub ennast kiiresti ära, eriti sellistes firmades, kus on suur personali voolavus.

Täna on juba ka lihtsamatel süsteemidel võimalus rakendada erinevate kasutajaõigusega koode. Peakood ehk masterkood annab kasutajale õiguse kõikideks toiminguteks süsteemiga alates koodide vahetamisest kuni sündmuste vaatamiseni mälust. See kood tuleks jätta kõige tähtsama ja lojaalsema töötaja kasutusse või koguni väikefirmas omaniku kätte.

Kasutaja kood võimaldab süsteemi aktiveerida ja deaktiveerida, kuid ei võimalda koodi vahetada ega kasutada kõiki süsteemis olevaid võimalusi. See kood tuleks anda süsteemi tavakasutajatele, ettevõttes lihttöötajatele, kodus lastele.

Uuematel süsteemidel on võimalus määrata erinevad kasutajakoodid, st süsteem salvestab, millise koodiga on teda aktiveeritud ja deaktiveeritud. Töötaja lahkumisel firmast on peakoodi kasutajal lihtne kasutajakoode muuta.

Valvesüsteemi hankimisel tasub jälgida, milliste kasutajavõimalustega süsteem osta, kui palju inimesi hakkab süsteemi kasutama ja milliseid piiranguid süsteem võimaldab.

Autor: Margus Kolumbus

Hetkel kuum