Ülo Toomsalu • 18. jaanuar 2000 kell 6:28

TV1 maja Pirita teel jääb Ühispangale

Kui Rain Lõhmus 6. detsembril eelmisel aastal Ühispangalt TV1 aktsiaid ostis, oli telejaamale kuulunud kinnistu Tallinnas Pirita teel nädalapäevad varem vahendusfirmale müüdud. Umbes 16 miljonit krooni maksev TV1 maja jõuab sealtkaudu nüüd panga valdusse tagasi, kirjutab Õhtuleht.

Läinud aasta 1. detsembril sõlmiti TV1 ja osaühingu Nauroko vahel ostu-müügileping. Telejaama poolt kirjutas alla toonane juhatuse liige Vallo Toomet ja Nauroko poolt samuti juhatuse liige Marko Kaevando.

Nauroko ostis TV1-lt Pirita teel asuva Eesti Sõltumatu Televisiooni (TV1) kinnistu, 2238 ruutmeetrit maad sellel asuva 1000ruutmeetrise majaga. Kinnistu müügihind oli 19 miljonit krooni, millele lisandusid hüpoteegid koos kõrvalnõuetega. Kokkuvõttes ostis Nauroko kinnistu peaaegu 59 miljoni krooni eest. Ekspertide väitel ei ületa kinnistu tegelik hind 16 miljonit krooni.

Rain Lõhmus kinnitas, et teadis TV1-te ostes kinnistu müümisest.

Aare Raigi Advokaadibüroos töötav Nauroko juhatuse liige Marko Kaevando teadis kinnistul lasuvatest hüpoteekidest ja oli sellest hoolimata tohutu ostusummaga nõus. Ta oli sel ajal ühtlasi TV1 nõukogu liige ning esindas Ühispanka kõigis TV1-ga seonduvates toimingutes.

TV1 praegune nõukogu liige, endine juhatuse esimees Vallo Toomet ei nõustunud ostu-müügitehinguga seonduvast rääkima. Ta soovitas kõike küsida Kaevandolt.

Tegelikult ei saanud TV1 kinnistu eest sentigi. Ostulepingu kohaselt tasaarveldas ostja müügihinna oma nõudeõigusega müüja vastu.Ühispanga ja TV1 vahel 1998. aasta augustis sõlmitud laenulepingust tuleneva nõude omandas Nauroko maja ostuga samal päeval, 1. detsembril sõlmitud lepinguga.

Kaevandi ei tee saladust ostetud kinnistuga seotud plaanidest. 'Ühispank ostab selle ära,' kinnitas ta.

Hetkel kuum