8. veebruar 2000 kell 22:00

Kas Silmet oleks investorile atraktiivne börsiettevõte?

Strateegiliselt on Tiit Vähi otsus õige ja ma usun ka, et ta saab sellega hakkama. Tegijana meeldib Vähi enamikule inimestest. Börsiettevõtteks saamine ja seal püsimine tekitab sisemise ja välimise sunni ajada oma asju loogiliselt, seaduskuulekalt, efektiivselt ja ratsionaalselt. Börs on avalikule ettevõtjale nagu knopka istumise all. Olen varem kirjutanud, et börsiettevõttena eksisteerimine tähendab avalikkuse kontrolli nii tegevuse kui ka tulevikuplaanide üle. Kujundina võib börsiettevõtet võrrelda inimesega, kellel on elutähtsatele organitele pandud andurid, millega seotud aparaatide näidud on suure arvu huviliste silme all. Kui osa huvilisi vaatab, millest koosneb söök ja jook, siis osa songib eritistes.

Silmeti aktsia on atraktiivne paljudele välisinvestoritele. Silmeti toodang on huvitav ja nõudlus ei kao kuhugi. Praegu dikteerib Silmeti puhul hinna ostja. Kui saavutatakse olukord, et Silmet hakkab ise hinda määrama, siis huvi tema aktsia vastu suureneb. Turul on tegijaid vähe ja kui oled ennast sisse söönud, siis on toodangu turustamisel märgatavalt parem stabiilsus, kui teiste tööstusharude firmadel.

Raske on kommenteerida, sest infot on vähe. Ei ole teada, mis Silmetis tegelikult toimub. Minu arvates on Silmet oma majandusnäitajate ja ettevõtet tutvustava info avalikustamise osas jäänud sama kinniseks, nagu oli kunagi Sillamäe linn.

Pigem on Silmetist ajakirjanduse vahendusel tulnud negatiivset infot, näiteks võlgade kustutamine riigi poolt. Lisaks veel kohtuvaidlus endise juhiga. Infopuudus ja mitte just kõige parem maine on need tegurid, mis ei muuda Silmetit investorile atraktiivseks. Kui on soov minna börsile, siis tähendab see ka vajadust parandada firma mainet.

Eesti börs on liiga väike, et jääda lootma kohalikele investoritele, ja ma arvan, et ka Silmet ei suuda huvi oluliselt suurendada. Silmeti puhul on tootmine volatiilne. Toodangu ja tooraine turg on liiga spetsiifiline. Raske on öelda, kui palju on maailmas potentsiaali Silmeti toodetel. Turg on habras ja analüütikutel on keeruline tulevikku prognoosida. Silmeti võib muuta atraktiivsemaks muidugi sadama rajamine ja osalemine tselluloositehase projektis, kuid enne kui konkreetset infot selle kohta pole, ei ole Silmeti aktsia eriti atraktiivne. Silmeti aktsiasse ma oma raha ei investeeriks.

Hetkel kuum