Kaja Koovit • 26. aprill 2000 kell 22:00

Venseli loobumine võib tekitada surve kroonile.

?Samm ei ole välismaailmale hea signaal ja võib tekitada mõningaid spekulatsioone krooni vastu,? möönis investeerimispanga Suprema peaanalüütik Veikko Maripuu.

Uue keskpanga presidendi loobumine ametist paar päeva enne selle ülevõtmist ei ole rahvusvahelises praktikas tavaline ega too Eestile plusspunkte, tunnistas ka Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg uudisteagentuurile BNS.

?Eks see olukord turgudel mõningast uudishimu tekitab,? lausus Ühispanga valuutaturgude osakonna juhataja Ülle Mathiesen, kuid lisas, et midagi ärevust tekitavat ei ole seni veel märgata.

?Ma ei arva, et olukord eeldaks spekulatsioone krooni vastu, küll aga tekitab välismaailmas terve rea tõsiseid küsimusi, millele tuleb kiiresti vastata,? lausus Eesti Panga avalike suhete osakonna juhataja Kaja Kell.

Keskpanga nõukogu liige Kalle Jürgenson ütles uudisteagentuurile Reuters, et ei oska Venseli lahkumise mõju välisturgudele prognoosida, kuid avaldas lootust, et mõistlikud inimesed jäävad halvimal juhul äraootavale seisukohale.

Majandusteadlane Heido Vitsur sõnas, et välisturgude väiksemad spekulandid tõenäoliselt ei süvene valitsevasse rahasüsteemi ja arvavad, et Eestis on lihtsalt tavaline keskpank oma tavapäraste funktsioonidega, mille presidendi lahkumine on suure mõjuga halb uudis. Suurspekulandid, kes midagi muuta suudavad, teavad, mida tähendab valuutakomitee süsteem ja milline on tegelik majandusolukord ega hakka krooni vastu spekuleerima, lisas ta.

Krooni vastu spekuleeriti tõsisemalt 1997. aasta sügisest 1998. aasta lõpuni, mil spekuleerijad olid põhiliselt Skandinaaviast ja Londonist.

Spetsialistid on arvamusel, et kui krooni vastu spekuleeritakse, ei tohiks spekulatsioonid rahvusvaluutale tõsist mõju avaldada, sest makromajanduslik keskkond on stabiilne ja erineb kardinaalselt varasemate spekulatsioonide ajal valitsenust.

Kui keskpanga president oleks kohast loobunud olukorras, kus finantsmaailmas oleks valitsenud tõsised probleemid, oleks sammul kindlasti hoopis tõsisem mõju, rääkis Maripuu. Tema sõnul on negatiivne mõju seda väiksem, mida kiiremini ja avatumalt keskpank suudab välisilmaga suhelda ja asjassepuutuvat informatsiooni jagada.

Preatoni Panga juhatuse esimees Ott Karolin märkis, et krooni vastu spekuleerimise oht oleks olemas juhul, kui Eesti maksebilanss oleks problemaatiline. ?Sealsed tendentsid on aga positiivsed, mistõttu ka krooni vastu spekuleerimise ohtu ei ole.?

?Nii romantilist mõju keskpanga presidendi loobumiselt ei maksa loota, et valuutaturud selle mõjul liikuma hakkavad,? ütles rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik. Ta tuletas meelde, et keskpanga president on olnud ka varem puhkusel või komandeeringus, masinavärk on aga suurepäraselt hakkama saanud.

Vitsur ütles, et Venseli loobumisel võib olla suurem mõju portfelliinvesteeringutele, sest investeerijad ei süvene riigi rahasüsteemi. ?Välismaised portfelliinvesteeringud võivad Eestisse mitte tulla ja olemasolevad investeeringud väheneda,? lausus Vitsur.

Eesti Pank: segadused Venseliga äratavad rahvusvahelist tähelepanu

Hetkel kuum