Inno Tähismaa • 13. september 2000 kell 13:15

FIEde arv kasvab plahvatuslikult

Juba teist aastat tõuseb hüppeliselt füüsilisest isikust ettevõtjate arv, kirjutab tänane vene majandusleht Delovõje Vedomosti.

Täna on Eestis statistikaameti andmeil 15 065 FIEt, mis on 32% rohkem kui aasta tagasi. Eelmisel aastal suurenes FIEde arv võrreldes ülemöödunud aastaga 30%.

Suurim FIEde juurdekasv tuleb väljastpoolt Tallinna. Kirde- Eesti maksuameti juhataja Raissa Vares leiab, et regioonides, kus töötuse probleem on teravaim, otsivad inimesed kõikvõimalikke teid teenimiseks. Nüüd on inimesed hakanud aru saama, et parem on seda teha seaduslikult. Kokku on regioonis üle 2000 FIE ja paljud neist on ametis kaubanduses ja transpordis.

Põllumajandusministri nõuniku Kaido Krooni sõnul on suure panuse FIEde arvu kasvu andnud põllumajandusreform. Tagastatud talud on vaja registreerida juriidilise isiku nimele, samuti jagatakse mitmeid toetusi vaid ettevõtjatele. Alates 1998. aastast on põllumajanduses hõivatud FIEde hulk suurenenud kolm korda.

Populaarseim ettevõtlusvorm on statistika kohaselt osaühing, neid on registreeritud üle 40 tuhande, kusjuures juurdekasv aastaga 18%. Aktsiaseltside asutamine on pea soikunud - neid on praegu 8300 ja kasv aastaga vaid 1%.

Hetkel kuum