28. september 2000 kell 22:00

Kas Eesti peab sporti rohkem toetama?

Pool tundi pärast Erki Noole olümpiakulda ei saagi ma teisiti vastata kui ainult positiivselt. Eeskätt peaks seda tegema riik. Ettevõtjad peavad oma katused kõigepealt ära lappima. Aga on päris loogiline, et seejärel hakkavad nad rohkem ka sporti ja kultuuri toetama. Raha ümberjagamine ei saa olla kunagi kõige õigem ega õiglasem ? kuskilt raha ära võtta ja teisele anda pole lahendus. Lahendus on majanduse areng. Riik ei peaks mõtlema, kuidas raha siia või sinna või mis teed kaudu jagada, vaid eeskätt sellele, kuidas Eestis oleks võimalik rohkem raha teenida. Ja kui seda rohkem teenitaks, jätkuks seda kõigele.

Vaatasin mänge ja ma arvan, et juba praegu tuleks hakata mõtlema järgmisele olümpiale ning riik ja ettevõtjad peaksid sporti, nii tippe kui ka järeltulevat põlvkonda, toetama. Mõlemad on omavahel seotud selles mõttes, et kui on tipptegijaid, keda toetatakse, siis see toob sisse ning toob ka noori, potentsiaalseid tulevasi tippe spordi juurde. Ainult ühtesid või ainult teisi toetada ei anna meile soovitud tulemust.

Ma ei vaata kunagi spordivõistlusi, need jätavad mind täiesti külmaks. Ise käin küll matkamas. Kas toetada või mitte ? igaüks teeb, mis talle meeldib ja kui kellelegi meeldib sporti toetada, siis loomulikult lasku käia. Mina selles ei osale.

Igal juhul populaarsemaks muudab Erki Noole võit spordi toetamise küll. Spon-deerimne on üks tähelepanu võitmise viise ja tänu Noolele on kümnevõistlus Eestis väga populaarne. Sponsori seisukohalt on eri spordialadel võidetud medalitel erinev kaal. Näiteks jalgpall on maailmas äärmiselt populaarne ning jalgpalli kolmas koht võib olla rohkem väärt kui esikoht mõnel muul alal. Ise olen mõnel määral noorsportlasi toetanud.

Kui Erki Noole kullast kuulsin, läks silm märjaks, mul oli nii hea meel, samas on päev üldse nii eriline ? Erki olümpiavõit, poja sünnipäev, Estonia huku aastapäev...

Ma arvan, et Erki Nool ei peaks enam järgmistele olümpiamängudele minema ?ta on praegu tipus ja võiks kullaga lahkuda, tema maine jääks püsima. Praegu on õige aeg lahkuda.

Kindlasti võiks sporti rohkem toetada, paljusid asju tuleks toetada, kui seda raha ainult jätkuks. Aga põllumehed elavad praegu sportlastest kehvemini, nii et rahast ma praegu ei tahaks rääkida.

Hetkel kuum