Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti kiiret majanduskasvu ei osanud prognoosijad ette näha

  Valdav enamus 1999. aasta konverentsil kohalviibinuist arvas, et 2000. aasta Eesti majanduskasv jääb alla 5. Ainus erand oli investeerimispankur Joakim Helenius, kes arvas, et Eesti 2000. aasta majanduskasv võib ületada 5. ?Võime olla järgmisel aastal suurte positiivsete muutuste ees,? ütles ta. Kui Eesti tarbija saab üle soome-ugri masendusest seoses majanduse seniste kehvade tulemustega ja jaemüük kasvab, suureneb ka SKT kasv üle ootuste, rääkis Helenius aasta tagasi.
  Täna võib öelda, et tal oli osalt õigus. Aastatagusest masendusest ei ole täna enam suurt midagi jäänud ja pessimistid on need, kes ennustavad Eestile 2000. aastal ainult 5 suurust majanduskasvu.
  Mullu diskussioonil osalenud ja 2 protsendi suurust majanduskasvu prognoosinud ASi Pakterminal juhatuse esimees Raivo Vare sõnas, et piisab vaid paarist muutusest majanduskeskkonnas, et pessimistlikku majanduskasvu prognoosi oluliselt muuta.
  Eesti ettevõtete ekspordimahtude kiire kasv tänavu oli kindlasti see, mida veel aasta tagasi ei osanud ei ettevõtjad ise ega ka analüütikud ette näha.
  Mulle endale tundub, et elu on enam-vähem selles suunas läinudki, nagu ma Äripäeva majanduskonverentsil ?Äriplaan 2000? aasta tagasi rääkisin. Ma üldse ei häbene, et ma sellist juttu rääkisin.
  Esmalt üllatas, et USAs ja Euroopas on majanduse käekäik olnud suhteliselt hea. Muidugi ei osanud ma kuidagi arvata, et dollar nii palju tugevneb. See mõjutab ka majandust. Teisalt ma endiselt ei usu, et dollar väga palju tõuseb. Ehkki tõtt öeldes ei ole ma sellele väga sügavalt mõelnud.
  Ameerika majandusel on suhteliselt hästi läinud, mis tähendab, et maailm hingitseb ka. Võib-olla mitte nii kiiresti, kui me tahaksime, eriti Euroopas.
  Eesti piires tundub, et üllatavalt kiiresti on ettevõtted börsilt ära kolimas. Pean ennekõike Ühispanka silmas, kes andis olulise panuse. Võib-olla sellele ma ei mõelnud veel aasta tagasi.
  Euroopa Liit ? siin valdkonnas ei ole asjad eriti edasi liikunud. Minu arvates on ikka sama staadium, mil räägitakse, et me liitume, et me oleme esimeses voorus, et me oleme tublid, kiired, väiksed, toredad. Aga midagi väga käegakatsutavat ei ole. Mul endal ei kajastu küll mingi progress väga selgelt. Muudatused on olnud aeglased.
  Mida toob aasta 2001? Arvan, et väga radikaalset pööret ei tule. Samad asjad määravad ka edaspidist arengut. Endiselt olen veendunud, et Eestile on tähtis, kuidas mujal maailmas läheb. Ja tuleb loota, et läheb endiselt tõusvas joones. Ka üldiselt arvatakse, et midagi koledat juhtuma ei hakka.
  Üllatab, et turismil on päris hästi läinud. Konverentsi- jm turism kasvab.
  Möödunud aastaga võrreldes olen muutunud natuke optimistlikumaks, ent siin võib veel olla kasvuruumi.
  Minu sõnum Äripäeva eelmise aasta majanduskonverentsil oli, et Eesti majandus läheb eestlaste käest ära. Olen ka praegu samal arvamusel. Vaja on tekitada Eesti kapitali ning Eesti kapitali toetamine peaks olema ka meie poliitika eesmärk. Kuid toetatakse Saksa, Ameerika ja Vene kapitali.
  Ka tulevaks aastaks pakun välja sama põhiidee ? tuleb toetada Eesti kapitali, kui see mäng pole juba lõpuni kaotatud. Ma ei ole väliskapitali vastu, aga näen, et Eesti kapitali on väga vähe alles jäänud ja Eesti kapitalistid on tegelikult aidamehed, kes hoiavad mingisuguse Lääne mõisniku aida võtit.
  Soovitused, mida andsin aasta tagasi, kõlbavad ka tulevaks aastaks:
  1. Ärge üle investeerige, sest muidu kaotate firma pankroti läbi.
  2. Tootke vaid nii palju, kui müüa suudate.
  3. Lootke läbilöögile välisturgudel, kuid mitte Vene turul.
  Olen ise nende retseptide järgi töötanud ja selle tulemusel on Silmeti ekspordikäive eelmise aasta lõpuga võrreldes kahekordistunud ? kui eelmise aasta lõpus oli see kuus keskmiselt 18?20 miljonit, siis praegu 40?45 miljonit. Muidugi peab selliseid retsepte kasutades alati arvestama ümbritseva majanduskeskkonnaga.
  Dollarirallit ei osanud ma tõesti ette näha. Oleksin kõige rohkem pakkunud tõusu 16,5 kroonile. See juba ise annab ekspordi kasvu ning ekspordi jaoks üldse oluliselt paremad võimalused. See on olnud kahtlemata positiivne.
  Eesti majanduses on külmutamisfaas möödunud ja kasvufaas alanud. Kuna praegu ei ole majanduse kontseptsioon majanduse külmutamine, pigem sulatamine, siis arvan, et järgmisel aastal peaks meie majanduskasv ilmselt olema suurem kui tänavu. Mina ei kardaks küll, kui valitsus võtaks kursi uuesti 10 kasvule.
  Osa minu aasta tagasi tehtud prognoosidest täitus, samal ajal oli aasta jooksul hulgaliselt üllatusi.
  Ootamatu on sotsiaalne mõju. 2000. aasta sügisel on internet palju enam meiega kui aasta tagasi. Hinnanguliselt on internetikasutajate arv tõusnud ligi kaks korda (kuni 350 000ni) ja nad viibivad netis ca 1,5 korda enam tunde kui aasta tagasi.
  2000. aasta on kindlasti interneti aasta, kuna see tõusis arvestatavaks ühiskonnanähtuseks. Seda muidugi eeskätt tänu hulgale headele internetilehekülgedele ja kommentaarifenomeni tekkimisele.
  Uus meedia muutus Eesti meediamaastiku vaieldamatuks ja vahel ka domineerivaks osaks. Seda ma ennustada ei osanud.
  Majanduses pole interneti mõju veel tunda. Kui keegi sel aastal internetist kasu lõikas, siis eeskätt Eesti Telekom (kes teenis plahvatuslikult suurenenud telefonikasutuse pealt) ja pangad, kelle jaoks pangandus, liising ja väärtpaberivahendus on lõplikult kolimas netti.
  Ükski muu suurem ettevõte, näiteks kaubandus, infrastruktuuri ettevõtted või riik, pole internetti jõuliselt kasutusele võtnud, mis on tõsiselt kurb. Tundub, et enamikku hoiab tagasi hirm investeeringu ees või lihtsalt mõttekramp.
  Internetiinvesteeringud on alles ees. Ennustasin 500 miljoni krooni mahutamist internetti, tegelikkuses oli see number mitu korda väiksem (kuni 200?250 miljonit krooni). See ei tähenda, et investeeringuid vaja pole. Firmad olid lihtsalt aeglased.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Balti aktsiaturul tugev tõusupäev
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.