Ülo Toomsalu • 10. oktoober 2000 kell 6:05

Muinsuskaitsja keelab jalgpalliärimehel maja ehitada

Saaremaa muinsuskaitseinspektor Tõnu Sepp on vastu jalgpalliärimees Aivar Pohlaku soovile ehitada Kuressaare lossi vallikraavi äärde elumaja, kirjutab Eesti Päevaleht.

Muinsuskaitseinspektsiooni Saaremaa talituse juhataja Tõnu Sepp lausus, et senikaua kuni Kuressaare linnavalitsus ei ole muutnud Aivar Pohlakule müüdud krundi sihtotstarvet ärimaast elamumaaks, ei kavatse tema asjasse sekkuda.

'Maad võib osta igaüks ja ükskõik kus, see ei puutu asjasse. Aga see, mis sinna ehitama hakatakse, on juba eraldi rida ja siis hakkavad asjad jooksma,' kinnitas Sepp kavatsust panna käsi ette Pohlaku kavatsusele ehitada 305ruutmeetrisele krundile Kuressaare lossi vallikraavi äärde elumaja.

'Elumaja toob enesega kaasa väga palju infrastruktuuri ja kui me sellisele asjale loa annaksime, rikuks see lossi vallikraavi ääre ära ja sulgeks selle ka inimestele,' põhjendas Sepp.

Sepa sõnul on linnapargi näol tegu Kuressaare kõige olulisema puhkerajooniga, mistõttu elumajad pargis ei lähe kokku linna arengukava ega ühegi teise dokumendiga. Kuressaare linnapark kuulub muinsuskaitsetsooni ja praegu ei ole seal ühtegi elumaja.

Sepp lausus, et ilma muinsuskaitsjate loata ei saa muinsuskaitsetsooni mitte midagi ehitada. Samas ei keela keegi Pohlakul renoveerida praegu krundil asuvat hoonet ja seda ärilistel eesmärkidel kasutada. 'Selge, et see jätab ka mitmed kombineerimisvõimalused,' lisas Sepp.

Hetkel kuum