ÄP fototoimetus • 5. november 2000 kell 22:00

USA tanklakett Lukoilile

Reedel avalikustatud 71 miljoni dollari suuruse tehingu tulemusel riputab Lukoil oma punavalge logo üles 1300 Getty teenindusjaamas USA kirde- ja kesk-lääneosariikides. Getty on USA üks suuremaid iseseisvaid bensiini ja naftatoodete müüjaid, mille käes on umbes 4 kohalikust turust.

?Lukoilile on see ülisoodne võimalus siseneda päratule ameerika turule tunnustatud kaubamärgi partnerina,? ütles Lukoili esimene asepresident Ralif Safin.

?See on maailma suurim bensiiniturg ning suurim turg ka käibe poolest,? ütles Lukoili läänepoolkera tegevuse koordinaator Vladimir Gluzman New Yorgis. ?Me püüame siin kanda kinnitada.? Getty tehing jääb hüppelauaks firma uutele ülevõtutehingutele USA rafineerimis- ja turustussektoris, ütles Gluzman.

1991. aastal vahetult Nõukogude Liidu kokkuvarisemise järel loodud Lukoil toodab praegu neljandiku kogu Venemaa naftatoodangust. Läinud aastal ulatusid firma tulud Gluzmani sõnul 11 miljardile dollarile.

Firma toorainereservid, mis ulatuvad enam kui 13,5 miljardile barrelile ja on tööstusharu suurimate hulgas, on koondunud Lääne-Siberisse, Kaspia põhjaossa ning Iraaki. 10 Lukoilist kuulub lääne kütusekontsernile BP Amoco.

Gluzman loodab, et kolme-nelja aasta pärast on tanklatel ainult Lukoili logo. ?Tasa ja targu püüame oma kaubamärgi siin üles ehitada,? ütles ta.

Viimased USA tarbijaküsitlused näitavad, et suhtumine Vene firma tulekusse USA turule on heatahtlik, ütles Gluzman. ?Külm sõda on läbi. Me ei näe siin mingeid sotsiaalseid probleeme,? ütles ta.

Lukoil maksab iga Getty aktsia eest 5 dollarit, makstes aktsionäridele kolmapäevase sulgemishinnaga võrreldes 54 preemiat. Mitteametlikel andmetel rahastasid USA firma 100 aktsiate ostu 25 miljoni dollariga Lukoili välismaised divisjonid ning 45 miljonit dollarit sai firma CS First Bostonilt.

Autor: ÄP

Hetkel kuum