20. november 2000 kell 22:00

Kas olete tänavu palka tõstnud ning mille arvel?

Jah, meil on palk tõusnud ja seda põhiliselt töölistel. Kuna enamiku töötajate palk on seotud enamjaolt tükitööga, siis on ka selge, et palgatõus on tulnud töö efektiivsuse arvel.

Oleme juurde võtnud ka uusi töötajaid, aasta jooksul 20 inimest ? tööliste arv on suurenenud ligi 15%.

Sel aastal ei ole meie ettevõttes palgad tõusnud. 1. jaanuarist 2001 palgad mingil määral tõusevad. Selle teevad võimalikuks firma natuke paremad majandustulemused, kui oodata võisime.

Oleme sel aastal insenertehnilise poole peale juurde võtnud uusi inimesi, täpsemalt tuli aastaga juurde kolm uut töötajat.

Me tõstame palka tavaliselt aasta alguses, muidugi käivad selle protsessiga kaasas alati teatud erandid. Tulevast jaanuarist kavatseme jälle palka suurendada.

Meil sõltub palgatõus eeskätt firma kasumist ja käibest, see tähendab firma käekäigust, ja võib öelda, et siiani on kõik tipp-topp. Aga me ei vaata lihtsalt numbreid, vaid ikka seda, kui suur on näiteks käibetõus inimese kohta.

Üldiselt ei ole meil erilist töötajate kasvu olnud, meid on pikka aega olnud stabiilselt 57. N-ö liikuvaid inimesi on aastas kõige rohkem paar-kolm. Ka selle aasta jooksul oleme uusi töötajaid juurde võtnud ainult sedavõrd, kuivõrd on olnud tarvis leida töölt lahkunuile asendajaid. Töölt on aga lahkutud peamiselt elukohavahetuse tõttu ? paar endist töötajat peavad praegu näiteks talu, mis neile tagastati.

Meil ei ole aasta jooksul palgad eriti palju tõusnud, keskmine palgatõus on olnud paar protsenti. Kuid üldist palgatõusu ei ole meil olnud ? palk osadel tõuseb, osadel mitte. Meil ei ole sellist süsteemi, et palk peab kõigil korraga näiteks 5 või 10% igal aastal tõusma, nagu tehakse seda mõnes ettevõttes. Vaatame osakondade kaupa ja eeskätt ikka töö tulemuste järgi ? paremad töötajad saavad paremat palka. See on minu meelest kõige parem süsteem.

Aluse palgatõusule annab aga muidugi hotelli käekäik ? kui meil hästi ei lähe, siis ei tule ju ka mingi palgatõus kõne alla. Inimesi me koondanud ei ole, töötajaid on ikka 200 nagu ka eelmisel aastal.

Hetkel kuum