• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Konkurents Vene kaupade poolt kasvab

  Lähiriikidest on Vene kaupade eksport Lätti kasvanud aasta esimese kümne kuuga kaks korda, sealhulgas toiduainete osas. Eesti Panga statistika näitab aasta esimese kahe kvartali põhjal impordi kasvuks mullusega võrreldes 48 protsenti.
  Venemaa andmed seevastu näitavad 1999. aastal impordi vähenemist 30,5 protsenti, mis joonistub eriti selgelt välja toiduainete sektoris ? värske linnuliha import kahanes 72 protsenti või import 17 protsenti, külmutatud kala import 32 protsenti, lihakonservide import 52 protsenti ja piimapulbri import 22%.
  Moskvas moodustab kodumaiste toiduainete osakaal jaekaubanduses juba 81%.
  Sama tendents on jätkunud sel aastal ning seda Venemaa tööstustoodangu üldise kasvu foonil.
  Venemaa majandusarengu ministeeriumi andmeil on tööstustoodangu maht tänavu kasvanud 10%, kusjuures kõige kiirema kasvuga ettevõtted on just toiduainete ja alkoholitööstuses, vastavalt 20 ja 26 protsenti.
  Kasumiga töötas tänavu jaanuaris-septembris 60,1 protsenti Vene firmadest, kaubanduse ja toitlustuse alal oli kasumis 67,3% firmadest.
  Venemaa väliskaubanduse ülejääk peaks tänavu kasvama 50 miljardile dollarile võrreldes läinud aasta 40 miljardi dollariga. See omakorda võimaldas Venemaa valitsusel eraldada tuleva aasta eelarves ?ekspordi suurendamisele ja impordi asendamisele orienteeritud projektidele? kokku miljard USA dollarit.
  ?Selle järgi võib ennustada, et konkurents vene kaupade poolt kasvab,? ütles Läti Vene saatkonna majandusnõunik Jevgeni Tihhonov.
  Samal ajal kui Vene kaupade import Lätti on Venemaa majandusarengu ministeeriumi andmeil aastaga kahekordistunud 1129,2 miljonile USA dollarile, on Läti kaupade ekspordi maht kasvanud vaid 10 miljoni dollari võrra 60,9 miljonile dollarile.
  Eesti ekspordi maht Venemaale on mullusega võrreldes poole väiksem.
  Jevgeni Tihhonovi sõnul on Venemaal järjest rohkem maksujõulist elanikkonda, mis ei tohiks märkamata jääda ka Balti ettevõtjatele. Pealegi plaanib Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO liikmeks pürgiv Venemaa 2001. aasta jaanuarist alandada imporditolle, mis puudutavad ka osa toiduaineid.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Nasdaq suutis ainukesene napis plussis sulguda
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Pikk koroona kurnab ning nõuab haiglatelt jõudu ja raha
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.
Kui ühest otsast täituvad haiglad ühe enamate koroonahaigusega patsientidega, nõuab läbipõdejaid hiljem saatev niinimetatud pikk COVID haigla teises osakonnas üha suuremat aja-, raha- ja personaliressurssi, kirjutavad Meditsiiniuudised.