Peeter Koppel • 15. detsember 2000 kell 9:31

USA aktsiaturud läksid eile taas langusse

Investorid ei jõudnud intresside alandamise lootuse ja valimisdraama lõpplahenduse selgumise toel positiivselt liikuma asunud USA finantssektori aktsiate hinnatõusuga veel harjudagi kui sektor sai tõsise löögi.

Löögiks oli ühinemisprotsessis olevate J.P. Morgani ja Chase Manhattani ühine kasumihoiatus, mille kohaselt jääb mõlema panga neljanda kvartali kasum allapoole analüütikute ootusi. Ühtlasi teatasid pangad ka 5000 töökoha kaotamisest ühinemise käigus.

Finantsgigantide kasumihoiatus viis langusse kogu sektori aktsiad ning Dow Jonesi tööstuslik keskmine lõpetas 1,1 protsenti madalamal 10674,99 punkti tasemel.

Jätkuvad märgid eeldatust kiiremini jahtuva majanduse kohta mõjusid halvasti ka tehnoloogiakesksele Nasdaqile, mille üldindeks lõpetas päeva 3,3 protsenti madalamal 2728,51 punktil.

Peale turu sulgemist teavitas oma teise majanduskvartali majandustulemustest tarkvaragigant Oracle, kes suutis analüütikute ootusi ühe sendi võrra ületada teenides 11 senti aktsia kohta. Teine sama ala suurtegija Microsoft aga andis neljanda kvartali suhtes mõneti oodatult kasumihoiatuse, mis viis ettevõtte aktsia järelkauplemisel 8 protsenti madalamale 52,50 dollarile.

Täna avaldatakse enne turgude avanemist ka USA tarbijahinnaindeks, mille kasv eeldatakse püsivat 0,2 protsendil.

Hetkel kuum