Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Bushi keeruline algus

  George W. Bushi ametisse astumise hetk on keeruline. Pärast kümme aastat kestnud soodsat majanduskonjunktuuri on riigi majanduskasv järsult aeglustunud. Rahvas on pärast pikaleveninud valimisi jagunenud kahte leeri ja vabariiklastel ei ole kongressis enam endist ülekaalu.
  Analüütikute väitel on Bushil poliitikuomadusi, mis peaksid aitama tal sellest seisust edukalt välja tulla. Mainitakse tema isiksusevõlu, head poliitilist vaistu ja võimet hankida endale tublisid kaastöötajaid. Texase kubernerina on ta oma eesmärkide saavutamise nimel õppinud läbirääkimiskunsti ja sõlmima liite, ka poliitiliste vastastega.
  Viimati oli USAs majandusseisak 1991. aastal, kui presidendiks oli George W. Bushi isa George Bush. Nüüd, kui Bush noorem valmistub ametisse asuma, arvab Wall Street Journali viimase küsitluse kohaselt 43% rahvast, et eelseisev aasta toob kaasa uue seisaku. Seda ennustab ka tehnoloogiabörsi Nasdaq langemine pärast 7. novembri valimispäeva kokku 17%.
  USAs on kombeks öelda, et majandust ei juhi Valge Maja, vaid keskpanga juht Alan Greenspan. Praegu on George W. Bushil ülimalt tähtis sõlmida head suhted Greenspaniga, kes ei pruugi sugugi pooldada Bushi plaanitavaid suuri maksukärpeid.
  USA majanduskasvu raugemise tõttu on intressid kujunenud riigis kuumaks teemaks. Just täna tuleb kokku keskpanga (Fed) vabaturukomitee, mis otsustab intressipoliitika üle. Ehkki enamik Ameerika ökonomiste ja majandusväljaandeid usub intresside alandamisse tuleva aasta algul, peab mitu juhtivat analüütikut baasintresside 0,25protsendilist üllatuslangetamist võimalikuks juba täna. Selle kasuks räägib majanduskasvu ennustatust äkilisem aeglustumine ja paljude suurfirmade kahanenud kasumiprognoosid. Intresside tõstmist ei tohiks takistada ka inflatsioon, mis novembris suurenes 0,2% ja aastaarvestuses oli 3,4%.
  ?Nüüd, kus ma kuulsin, kuidas Bushi administratsioon nädalavahetusel selge sõnaga mainis seisakut ja maksude alandamise soovi, annaks keskpanga ootamatu intressialandamine Greenspanile tõhusa relva rahapoliitika kontrolli all hoidmiseks,? ütles mõjukas Chase Securitiese peaökonomist James Grassman.
  Nimelt kinnitas tulevane president pühapäeval, et jätkab tööd oma maksupaketi kallal, mille ülesanne on alandada järgmise kümne aasta jooksul makse kokku 1300 miljardi dollari ehk 22 620 miljardi Eesti krooni võrra. ?Valimiskampaanias lubasin ma maksude alandamist, mis minu veendumuse kohaselt oleks kindel rohi majanduse loidumise vastu,? sõnas George W. Bush.
  USA välisministriks nimetas George W. Bush Lahesõja kangelase, ülipopulaarse kindrali Colin Powelli, ja julgeolekupoliitika nõuandjaks 46aastase Condoleezza Rice?i. Rice, kes kunagi kaalus pianisti elukutset, oli NSV Liidu ja Ida-Euroopa ekspert Bush vanema administratsioonis.
  Powelli sõnul kavatseb valitsus kaaluda USA vägede väljatõmbamist Jugoslaaviast ja mõtestada ümber nende rolli ka muudes piirkondades. Ka Rice?i arvates peaksid USA sõjaväelased loovutama oma ülesanded Balkanil eurooplastele, sest ?USA ei ole maailmapolitseinik, kes iga hädakutse peale kohale tormab?.
  Ehkki uued välispoliitika kujundajad rõhutasid, et Ühendriigid kavatsevad kaitsta kindlalt oma huve, kasutades selleks vajaduse korral senisest kõvemaid võtteid, näitab Colin Powelli doktriin, et USA tegutseb senisest palju ettevaatlikumalt USA vägede saatmisel maailma kriisikolletesse. See doktriin kõlab järgmiselt:
  USA välispoliitika võtmeküsimusteks peetakse USA suhteid Venemaa ja Hiinaga. Arvatakse, et Bush võtab nende riikide suhtes suurema distantsi kui Clinton ning eelistab otseseid riikidevahelisi suhteid mis tahes partnerlusele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Mihkel Nestor: palgakasv võinuks olla suuremgi, tööturg püsib tugev Tööstuses oleks koondatud varem või hiljem
Peamise stsenaariumi kohaselt jäävad palgakasv ja tööhõive suhteliselt kõrgeks ka järgnevatel kuudel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Peamise stsenaariumi kohaselt jäävad palgakasv ja tööhõive suhteliselt kõrgeks ka järgnevatel kuudel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tööstus: ikkagi see talv tuleb leida mingi lahendus
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: ürituste diplomaatia, turism ja kes usub ajatollat
Juba üle kahe kuu on Iraanis toimunud protestimeeleavaldused. “Kui palju peab meid mingi pearäti pärast surema,” küsivad meeleavaldajad, kes tahavad, et naised saaksid Iraanis ometi välja teisejärgulise kodaniku staatusest.
Juba üle kahe kuu on Iraanis toimunud protestimeeleavaldused. “Kui palju peab meid mingi pearäti pärast surema,” küsivad meeleavaldajad, kes tahavad, et naised saaksid Iraanis ometi välja teisejärgulise kodaniku staatusest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.