Tallinna ümbruse korterid hinnas

Merike Ojasson 30. aprill 2001, 00:00

Maaklerite sõnul on põhiline linnast maalekolimise põhjus see, et otsitakse rahulikuma elutempoga looduslähedasi kohti, kus lapsed saavad väljas mängida, kuid mis lubaksid vanematel Tallinnas tööl edasi käia.

Noored pered otsivad kortereid põhimõttel, et väikeste ruutmeetritega kahetoalise asemel osta väljaspool linna kolme või neljatoaline korter.

?Kõige rohkem eelistatakse ikkagi Saku, Tabasalu ja Jüri kortereid, samas on Maardu, Keila ja Klooga korterid jäänud aasta jooksul samadesse hinnapiiridesse. Ostupõhjuseid on mitu ? mõni ei suuda kaasas käia Tallinna hinnaralliga, teine tahab väikese asula rohelust ja turvalisust. Ostjateks on noored aktiivsed inimesed, kes tahavad Tallinna kärast eemale,? ütles endanimelise kinnisvarabüroo omanik Rein Rahuoja. ?Liikumine on ka sedapidi, et kui algul ei tundu kümme kilomeetrit kauge maa, siis iga päev seda vahet sõites võib tekkida tunne, et peaks linna tagasi kolima,? lisas ta.

Kliendihaldurina töötava Sveni sõnul otsib ta korterit just Tallinna lähiümbrusest. ?Saha-Loo, Lagedi, Tutermaa, Vaida ? kõiki vaatan. Minu jaoks on eelkõige olulised vaikus, rahu ja roheline ümbrus,? ütles tulevane korteriomanik, kes uudistas kahetoalist korterit Vaidas, mille müügihind oli 155 000 krooni.

Tabasalu nimetatakse maaklerite kinnitusel juba praegu vaprate ja ilusate piirkonnaks.

?Korterid on siin tõesti kallimad kui Õismäel. Nii näiteks maksis kahetoaline korter sügisel 260 000?270 000 krooni, praegu küsitakse selle eest 320 000 krooni. Kuigi mulle tundub, et tänu piirkonna heale imagole küsivad müüjad tihti ülepaisutatud hinda, olen ometi kõigile korteritele ostjad leidnud. Pigem tulevad siia elama Tallinna inimesed ning eriti hinnas on majad, mille kohta on nii müüjatel kui ostjatel teada, et see on korralikult ehitatud ning seal on huvitavad korteriplaneeringud,? selgitas Tiina Lillemets Hauston Kinnisvarast.

Põhiliselt Saue korterite müügiga tegelev Anne Olonen kinnisvarabüroost NõmmEst ütles, et Saue korterihindade tõusu heaks näiteks on heas korras kolmetoaline korter, mille hind on aastaga tõusnud 100 000 krooni võrra.

?Üldiselt on Saue hinnad sarnased Mustamäe korterihindadega, kuid just viimase aasta jooksul on linna lähedal hinnad hüppeliselt tõusnud. Samas tundub, et korteriturg hoolimata soodsamatest pangalaenudest kuidagi rahulikum. Sauele tulevad elama põhiliselt väljastpoolt Tallinna tulnud noored perekonnad, kes ostavad laenuga korteri,? sõnas Olonen.

?Umbes 20 kilomeetri kaugusel Tallinnast jookseb praegu piir, kus hinnad on veel madalamad kui linnas, aga nõudlus kasvab ka Ääsmäe, Vaida ja Kostivere korterite järele ja hinnad tõusevad. Saue, Laagri ja Saha-Loo on hindade poolest Tallinnaga täiesti sarnased. Sakus müüsin hiljuti neljatoalise korteri, mis oli euroremondiga ja maksis 620 000 krooni,? ütles Haabersti Maja kinnisvaramaakler Moonika Järvela.

Järvela sõnul ostetakse madalamate hindade pärast ka Paldiski kortereid, kuigi ka seal on hinnad poole aasta jooksul tõusnud 40?50 protsenti.

ASi FKSM kinnisvaraarenduse juht Hannes Kuhlbach tunnistas, et ehitusfirma jälgib küll huviga korterite hinnatõusu Tallinna lähiümbruses, kuid uute elamute ehitamise buum Tallinna lähiümbrusesse on ikkagi tulevikumuusika.

?Tallinnast väljaspool ei ole võimalik korterelamute osas konkureerida sellega, mis seal praegu olemas on. Oleme vaadanud, et uue korterelamu puhul oleks madalaim ruutmeetri hind 800?900 krooni, aga võib küsida, kas Keilas või Sauel on inimesi, kes selliseid kortereid ostaksid. Selles mõttes ei muutu lähema viie aasta jooksul midagi.

Tallinna ja Jüri vahele tuleb elamukompleks juhul, kui meie SKT on pool Euroopa Liidu keskmisest. Küsimus on rahvaarvus ja Tallinna kui asumi suuruses,? lausus Kuhlbach.

Valdade korterid kallimad kui ?mägedel?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing