Norma kasvas mänguasjadest välja

Raivo Sormunen 04. mai 2001, 00:00

Norma toodete nomenklatuur ja tegevusalade ampluaa on olnud läbi ajaloo päris lai. Kui veel 1967. aastal moodustasid mänguasjad 72 ettevõtte kogutoodangust, siis alates 1973. aastast, kui alustati turvavööde valmistamist, on Normast tasapisi välja kasvanud selline ettevõtte, nagu meie teda tunneme. Ohutusrihmade valmistamiseni seisis Normal siiski ees veel pikk tee.

Mänguasjade tootmine lõpetati Normas alles neli aastat tagasi. Rentaablimate plekist mänguasjade ning plekktaara ja kroonkorkide tootmist jätkati aga Norma tütarettevõttes Metaprint.

Tugeva kasumimarginaaliga töötamisest tekkinud suurte rahaliste ressursside ülejäägi tõttu oli Norma alles pool aastakümmet tagasi tütarettevõtete kaudu läbi imbunud suurest investeerimistegevusest, millel oli ohutusrihmadega vähe ühist. Kinnisvara haldajana tegutseti Hobujaama Kinnisvara ja Norma Maja kaudu ning muuhulgas kuulus enne 1997. aastat ettevõtte bilanssi isegi Balance Sport.

Tegevusskaala hakkas seega liiga laiaks minema ning oli viimane aeg hakata spetsialiseeruma kindlale alale.

Sellele aitas omalt poolt tugevalt kaasa see, et 2000. aasta veebruariks oli suurem osa ettevõttest läinud Rootsi kapitali ehk Autolivi kätte, kellele reitinguagentuur S & P on andnud usaldusväärsust tõendava BBB+/A-2 krediidireitingu.

Õigupoolest algasid läbirääkimiskõnelused Autolivi ja Norma Grupi vahel juba 1999. aasta suvel. Sama aasta oktoobriks oli Autoliv enda kätte saanud 49,5 Norma aktsiatest. Sellele järgnes veel 1,5 suurune Norma aktsiakapitali ostuoptsioon ning ettevõtte muutus väikeinvestori jaoks märgatavamalt riskivabamaks.

Firma suuromanikuks sai maailma üks suurimaid turvatarvikute tootjaid, kelle aastased käibed küündivad hetkel 60 mld kroonini. Autoliv saab kiidelda ka sellega, et oli 1960. aastate alguses valmistama hakatud turvapatjade pioneer.

Norma eelmise aasta strateegia keskenduda vaid ohutusrihmade ja nende komponentide väljatöötamisele ning müügile kandis vilju. Ettevõte lõpetas koormakinnitite tootmise ja müüs oma 50 osaluse ASile Norsafe. Samuti lõpetas tootmistegevuse Metaprint, mille osalus läks müüki selle aasta jaanuaris.

Norma aktsia noteeriti Tallinna börsil 12.08.1996 ning on selle ajaga kallinenud üle kahe ja poole korra. Korraliku kasumi tõttu on iga aasta makstud aktsionäridele häid dividende.

Aktsiat tuntakse ka teistel turgudel. 1997. aasta sügisest jõudis firma Saksamaale Müncheni ja Frankfurdi börsile. Kuid aktsia on jäänud siiski enamalt jaolt rahvaaktsiaks. Seda kinnitavad üle 1900 kohaliku Norma erainvestori.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing