Konkurents langetab Telekomi kasumlikkust

Kaja Koovit 20. juuli 2001, 00:00

Eesti Telekomi äritulud ulatusid esimese poolaastal 2,1 miljardi kroonini, kasvades eelmise aasta sama ajaga võrreldes 9%, puhaskasum seevastu kahanes 8 protsenti, 499 miljoni kroonini. Kasum aktsia kohta vähenes eelmise aasta 3,94 kroonilt 3,64 kroonile.

?Eesti Telekomi tulud olid küll suuremad kui oodatud, kuid ettevõtte kasumlikkus käib selgelt allapoole,? lausus Ühispanga analüütik Sander Danil.

Danil prognoosis Eesti Telekomi esimese poolaasta kasumiks esimese kvartali erakorralist 46 miljoni kroonist kasumit arvestamata 440 miljonit krooni.

?Eesti Telefoni tulemused olid nõrgemad, kui oodatud, ? lausus Hansabank Marketsi analüüsiosakonna juhataja Urmas Riiel, kes ootas Telekomi poolaasta puhaskasumiks 544 miljonit krooni.

Aasta algusest konkurentsitingimustes tegutseva Eesti Telefoni grupi kasum oli esimesel poolaastal 147 miljonit krooni, vähenedes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 39%. Grupi tegevuskasum enne põhivara amortisatsiooni (EBITDA) oli 506 miljonit krooni ehk marginaal 34%, vähenedes aastaga 18%.

Riiel märkis, et Eesti Telefonis on tõenäoliselt käsil tõsised ümberkorraldused, mistõttu kasumlikkus vähenes oodatust kiiremini. Tema hinnangul peaks Eesti Telefoni kasumlikkuse vähenemine edaspidi stabiliseeruma.

Vaatamata kasumlikkuse vähenemisele hindasid analüütikud Telekomi tulemusi headeks ja ootustele vastavateks, sest konkurentsi avanemisest tingitud kasumlikkuse langus oli ette prognoositud.

?Üldiselt võib Telekomi tulemustega rahule jääda,? lausus Sander Danil.

Vaatamata, sellele, et Telekomi tulemused prognoosidele vastasid, nihutavad analüütikud tõenäoliselt seniseid aktsia fundamentaalselt põhjendatud hinnasihte allapoole, sest Telekomi vaidlus konkurentsiametiga Eesti Telefoni sidumistasude üle ning konkurentsiameti soov kuulutada EMT olulise turujõuga ettevõtteks suurendavad ettevõtte riske.

Ühispank langetab hinnasihi senise viimase aprillikuise analüüsi 110 krooni tasemelt 90-le.

Trigon Markets kinnitab peaanalüütik Toomas Reisenbuki sõnul uue hinnasihi täna.

Hansabank Marketsi poolt Telekomile antud fundamentaalselt põhjendatud hinnasiht on 140 kroonil ning Urmas Riieli sõnul on vähetõenäoline, et seda langetatakse, sest ettevõtte rahavood on tugevad. Riiel ei välistanud aga ettevõtte prognooside muutmist.

Analüütikute sõnul ei saa esimese poolaasta tulemuste põhjal veel lõplikult hinnata Telekomi suutlikkust konkurentsis tegutseda. ?Esimene aasta turu avanemist on kiire avang. Tegelikult hakkame alles kolmandas-neljandas kvartalis tõsisemasse konkurentsi jõudma,? lausus Riiel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing