Eesti ootab müügimeest

Sirje Niitra 21. september 2001, 00:00

Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja esimehe Toomas Lumani sõnul otsib Eesti rahvas praegu presidendiks Lennart Meri number kaks. ?Tegelikult pole koopiat olemas ja seda pole ka tarvis, sest presidendi institutsioon ei tohiks samastuda isikuga,? lausus ta.

Luman ütles ka, et uus president peaks mõistma, et tugeva majanduseta ei saa olla riiki ega poliitilist iseseisvust. ?Kui on karismaatiline liider, siis pole tähtis, mis elualalt või kes ta on,? lisas ta. ?President peaks eelkõige tutvustama riiki väljaspool, kuid tal peaks olema ka teatud tasakaalustav roll tähtsamate siseriiklike küsimuste lahendamisel.?

President Meris hindas Luman head keelte- ja kõneoskust ning säravat isiksust. ?Emotsionaalne faktor on tähtis ka oluliste investeerimisotsuste tegemisel,? ütles Luman. ?Erinevalt mõningatest teistest liidritest ei pidanud meie president kunagi paljuks esineda äriseminaride avamisel ja see avaldas muljet.? Luman lisas, et uuel presidendil võiks olla parem kooskõla peaministriga.

ASi Silmet Group juhatuse esimees Tiit Vähi sõnul võiks presidendil olla suurem roll majanduselus ning ta võiks olla karmima käega. ?Samas nõuda neid kumbagi praegu ei saa, sest siis peaks hakkama põhiseadust muutma,? ütles Vähi. ?Meri koopia valimist peaks aga küll vältima, sest siis võiks ju panna presidendiks Enn Soosaare ja ei peaks isegi pilti vahetama.?

Personaliotsingufirma CV-Online juhatuse esimees Jüri Kaljundi ütles, et tema eelistus on liberaalne ja rahvusvaheline president. ?President peaks oskama Eestit müüa näiteks kui kiiresti arenevat IT-maad,? rääkis Kaljundi. ?Kui Eestit maailmas tuntakse, läheb ka meie äri paremini, kuid praegu on ikka veel nii, et Eesti on maailmas suhteliselt tundmatu paik.?

Kaljundi sõnul ei peaks president majanduselu suunama, küll aga peaks ta ettevõtjaid omavahel kokku viima.

Metsaekspordiga tegeleva ASi Forestex juhatuse esimees Erki Unn ütles, et tema arvates on kõikidel presidendikandidaatidel omad plussid ja miinused, kedagi eriti esile tõsta ei saa. ?Lennart Meri aga on uuel presidendil Eesti promomises maailmale küll raske üle lüüa,? lisas Unn.

Peaminister Mart Laari sõnul ei saa presidendi mõju majandusele lähtuvalt presidendi institutsioonist olla vahetu, vaid üksnes kaudne. Praegune president on tema hinnangul olnud Eesti riigile hea müügimees ja mõjutanud positiivselt Eesti majanduslikke arenguid ning suurendanud siia tehtavaid investeeringuid.

?Majandusprobleemide lahendamisse sekkumise asjakohasus on sõltunud küll konkreetsest ajast ja viisist,? lausus peaminister.

Enne tänaseid presidendivalimisi on riigikogu eri fraktsioonide liikmed arvamusel, et president ka valitakse ja selleks saab tõenäoliselt Reformierakonna kandidaat Toomas Savi.

Riigikogu kuluaarides sosistatakse ka Keskerakonna ja Isamaaliidu kokkuleppest eelistada Peeter Tulvistet, kuid Isamaaliidu koalitsioonipartnerid peavad sellise kokkuleppe pidamist vähetõenäoliseks.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Meelis Atonen ütles, et usub 85 protsendi tõenäosusega, et president saab valitud. ?Rüütel ja Savi saavad edasi, koalitsioon valib Savi, teised Rüütli ning näib, et Savi saabki presidendiks,? ennustas Atonen.

Atonen ütles, et ta on kuulnud Keskerakonna ja Isamaaliidu leppest panustada Tulvistele, kuid ei kujuta ette, mismoodi see tegelikkuses toimub. ?Mismoodi saab siit Tallinnast juhtida Keskerakonna valijamehi üle Eesti, et ärge valige Kreitzbergi, valige Tulviste,? rääkis Atonen. ?Liiga mänguline skeem minu arvates.?

Mõõdukas Tõnu Kõivu ütles samuti, et usub, et president täna valitakse. ?Mõõdukad teevad küll kõik endast oleneva, et president saaks valitud,? ütles Kõivu. Ta ütles ka, et pole kuulnud kokkuleppest panustada Tulvistele. ?Kui mingi selline kokkulepe on, siis võiks ju meile ka enne hääletamist sellest rääkida,? lisas Kõivu.

Isamaaliidu juhatuse liige Andres Herkel välistas igasugused kokkulepped Keskerakonnaga, öeldes, et Isamaaliit saab midagi kokku leppida vaid Reformierakonna ja Mõõdukatega.

Kas täna president ära valitakse, Herkel eile ei prognoosinud. ?Kui valimised aga tulevad jälle riigikokku tagasi, on see väga kahetsusväärne,? märkis ta vaid.

Keskerakonna liider Edgar Savisaar ütles, et erakonnal pole mingit põhjust mõne teise presidendikandidaadi taha minna, sest erakond on oma kandidaadiga väga rahul. ?Usun, et president valitakse Estonia kontserdisaalis ära ning selleks saab Peeter Kreitzberg? lisas Savisaar.

___________________________________________

Presidendikandidaadid ja majanduspoliitika

Eesti riik vajab säravat ja üllatavat presidenti

Presidendi otsevalimise plussid ja miinused

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing