Raivo Sormunen • 4. oktoober 2001 kell 22:00

Spekulatsioonid tõstsid Telekomi

Senisest tugevamapõhjalised uudised Telia võimalikust huvist Sonera Baltikumi telekomiosaluste vastu vedasid spekulatiivse ostusurve toel Eesti Telekomi aktsia kohalikul turul eile üles enam kui 8. Aktsia sulgus 59 kroonil ehk kõrgeimal tasemel pärast selle aasta 8. augustit.

Uudisteagentuuri Dow Jones vahendusel maailmapressi jõudnud uudis, et Telia võib kahe nädala jooksul Soneralt ära osta Baltikumi telekomiosalused, millest mõjukaimaks peetakse hetkel Eesti Telekomi, lõi eile üles ka Eesti Telekomi aktsia käibe, mis kosus viimase paari kuu kõrgeima 12 mln kroonini.

Mõningal määral võib uskuda, et tegemist oli kohaliku spekulatiivse ostuhuviga, mille puhul panustatakse kaardid selle peale, et lisaks Soneralt Eesti Telekomi osaluse ostmisele on Telia põhieesmärk saada enda kätte ikkagi Eesti Telekomi aktsiate kontrollpakk.

Sel juhul tuleks aga teha väikeaktsionäridele ostupakkumine, mis võiks praeguste hinnangute järgi olla keskmiselt 100 krooni aktsia kohta ehk ligi 70 enam praegusest aktsia turuhinnast.

Kohalikule ostuhuvile viitab ka see, et Eesti Telekomi GDR alustas Londonis eile stabiilselt ja nihkus tuntava ajalise nihkega järele koduturul noteeritud Telekomi aktsiale.

Viimastel päevadel maailma helgemates toonides nägevate välisbörside kõrval oli eile suhteliselt tore päev ka teiste Tallinna börsi aktsiate jaoks.

Hansapanga aktsia sulgus viimase kolme nädala kõrgeimal 141,75 krooni tasemel ehk 1,4 kõrgeimal kui kolmapäeval. Norma aktsia kosus 3,6, tasemeni 46,40 krooni.

Hetkel kuum