Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ametniku tõlgendusruum ? reeguleerida või mitte

  EMT konkurendid loodavad, et sideamet kuulutab 55 turuosa omava mobiilsideoperaatori olulise turujõuga ettevõtjaks, koos kõigi sellest tulenevate nõuete, kohustuste ja kitsendustega. Sideametil on seadusega selline võimalus antud. Teatud võimalusi suurtele ettevõtetele kitsendusi seada annab ka konkurentsiseadus jm seadused, iseasi, kas ja millal riik neid kasutab ja kas see alati otstarbekas on.
  Äripäeva arvates kasutab riik oma reguleerimis- ja järelevalveõigusi valikuliselt. Ametnikel on palju otsustus- ja tõlgendamisruumi kas, kuis ja kuidas oma regulaatoriõigusi kasutada.
  Nt on riigil energiaturu inspektsiooni näol korralik järelevalve ja hinnatõusu ohjamise mehhanism Eesti Energia jaoks. Nagu viimase aja sündmused on näidanud, ei viitsi või ei pea riik siin aga vajalikuks mingit ohjamist või reguleerimist ette võtta. Teine küsimus on ka see, et Eesti Energia on riigile kuuluv monopol, kel pole konkurente, kes ühes või teises ametkonnas aktiivset lobitööd teeksid, et seaduste võimalusi ära kasutada ja võimsamale konkurendile riigi abiga kaikaid kodarasse loopida. Usutavasti poleks analoogselt mobiilsidevaldkonnaga ka Hansapanga või Saku Õlletehase konkurentidel midagi selle vastu, kui ka need ettevõtted kuulutataks turgu valitsevaiks ettevõtteiks koos sellest tulenevate kohustuste ja kitsendustega. Vähemalt 40 turuosaga ettevõtteid leiaks veelgi, keda konkurentsiseadus võimaldab turgu valitseva ettevõtjana käsitleda. Iseasi, kui kaugele seaduse tõlgendamisega minna.
  Kliendi seisukohalt võiks isegi rõõmu tunda EMT kuulutamisest olulise turujõuga ettevõtjaks. Kui EMT peab oma teenustele kehtestama kulupõhised hinnad ega saa enam teenida ülikasumeid, nagu konkurendid väidavad, võiks mobiilside hindades oodata langust. Paraku ei pruugi EMT olulise turujõuga ettevõtjaks kuulutamine hinnalangust kaasa tuua.
  Sündida võib hoopis see, et teiste operaatorite kasuminumbrid muutuvad tunduvalt positiivsemaks kui seni. Toimetus ei väida, et EMT ei tuleks kuulutada olulise turujõuga ettevõtjaks. EMT käes on sidumistasude kinnitamise ohjad ja ta on konkurentsiseaduse mõistes olulist vahendit omav ettevõtja. Ses mõttes on ta kuulutamine olulise turujõuga ettevõtjaks ehk õigustatud ja konkurentide soov EMT tiibu kärpida arusaadav. Samas aga annavad nii telekommunikatsiooniseadus kui konkurentsiseadus riigi ametkondadele tublisti tõlgendamisvõimalusi. Telekommunikatsiooniseadus lubab tunnistada olulise turujõuga ettevõtjaks ka kuni 25 või isegi väiksema turuosaga ettevõtte, sõltuvalt konkreetsetest konkurentsitingimustest sellel turul. (Nii pole olulise turujõuga ettevõtte alampiirist kaugel ka Tele2 ja Radiolinja). Samas saab seda teha vaid ettevõtte puhul, kes ei tõenda, et nii suure turuosa omamine ei ohusta vaba konkurentsi.
  Nii et võimalusi ja vabadusi ametkondadel asja tõlgendada ning oma suva järgi käituda jätkub. Vaid ühes ei leia riik reguleerimis- ja ohjamisvõimalusi ? Eesti Energia hinnatõus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kolmapäeval otsis USA aktsiaturg suunda, nafta hind langes
Kolmapäeval kõikus USA aktsiaturg plussi ja miinuse vahel ning päev lõpetati väikeses miinuses, kui investorid ootasid järgmisi märke majanduse suundumusest ning keskpankade juhid rääkisid inflatsiooniga võitlemisest.
Kolmapäeval kõikus USA aktsiaturg plussi ja miinuse vahel ning päev lõpetati väikeses miinuses, kui investorid ootasid järgmisi märke majanduse suundumusest ning keskpankade juhid rääkisid inflatsiooniga võitlemisest.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Vanemahüvitise lõhe oli läbi aastate väikseim
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.