• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pealinn Tartusse

  Märkasin Postimeehes arvamuslugu, milles räägiti, et Eesti pealinna võiks tuua Tartusse. Valgalasena ühinen selle ettepanekuga kahel käel. Mõelda, kui oluliselt muutuks siis lõuna-eestlaste elu!
  Eks paljudes ametites ja erialadel tule ette kohtumisi pealinnas asuvates ministeeriumides või muudes asutustes. Paljalt järjekordse Valgast Tallinnasse sõidu mõte paneb kukalt kratsima. Mehed ja nooremad inimesed istuvad autorooli ja kihutavad kohale. Siin-seal kiirust ületades on võimalik pealinna jõuda kolme poole tunniga. Rong, mis oleks valgalase jaoks, st viiks hommikul Tallinna ja tooks õhtul tagasi, ei käi enam aastaid.
  Busse õnneks käib. Esimene läheb juba pärast kella viit hommikul ja sellega jõuab heal juhul ka kella üheksasele üritusele. Hilisem on kohal umbes poole üheteistkümneks. Sobib teinekord kah. Bussisõiduhinnad on erinevad. Suurem ebameeldivus on sõit ise. Varases mikrobussis on pikemal inimesel põlved istudes peaaegu lõua all. Hilisemad bussid sõidavad neli-pool tundi. Oled Tallinnasse jõudes kange ja loppis. Paremasse kohta ei tihka minnagi. Seevastu Tartusse jõuad Valgast autoga kibedasti lastes tunniga. Buss läheb kauem, ent ei kuluta sind ometi nii ära kui Tallinnasse sõit. Rong läheb kah Tartusse. Mida veel tahta!
  Nii et valgamaalastele meeldiks küll, kui pealinn Tartus oleks, puhtpraktilistel kaalutlustel. Kui riigi seisukohast võtta, siis oleks peale ümberkolimise probleemide ettevõtmisel kindlasti ka positiivseid külgi. Neist suurim on see, et vabariik ei oleks põhja poole kaldu tähtsustatud. Tallinnast Tartusse tööle sõitma hakkavad ametnikud tunneksid oma nahal, kui vastik on sageli pikka maad sõita. Samas ei peagi kõigi riigiametite töötajad tallinlased olema. Las saavad neis tööd ka tartlased ja muud lõunaeestlased. Ruumide üürimine oleks vähemalt esialgu Tartus kindlasti odavam, linn saaks ehk juurde uusi ametimaju.
  Fantaasiana tunduv jutt võiks tuge saada haridusministeeriumi Tartusse kolimisest. Ära see asi tehti ja krahhi ei tulnud ning paljud lõunaeestlased said väärilist tööd. Loodame, et uued luuad pühivad ka paremini kui vanad.
  Autor: Urve Sinisalu
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Portaalides käib kinnisvara soodusmüük. "Agressiivne hinnatõus on möödas." Müüjate turust on saamas ostjate turg.
Kinnisvaraportaalides on korterid saanud külge soodsamad hinnasildid ja müüki paisatakse järjest rohkem kinnisvara, kuid eksperdid suhtuvad sellesse stoilise rahuga.
Kinnisvaraportaalides on korterid saanud külge soodsamad hinnasildid ja müüki paisatakse järjest rohkem kinnisvara, kuid eksperdid suhtuvad sellesse stoilise rahuga.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
S&P 500 aktsiaindeks jätkas langust uue tänavuse põhjani
USA aktsiaturud alustasid nädalat languse ja S&P 500 indeksi uue tänavuse põhjaga.
USA aktsiaturud alustasid nädalat languse ja S&P 500 indeksi uue tänavuse põhjaga.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Taani: Nord Stream 2 gaasitoru lekib ohtlikult
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Raadiohommikus: Kas kallis energia röövib teatrite ja majutusasutuste kliendid?
Samal ajal kui meelelahutus- ja majutusasutused otsivad lahendusi järsult kerkinud energiakulude katteks, ähvardab kiire hinnatõus viia neilt kliendid.
Samal ajal kui meelelahutus- ja majutusasutused otsivad lahendusi järsult kerkinud energiakulude katteks, ähvardab kiire hinnatõus viia neilt kliendid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.