Elektri hind võib tõusta viie aastaga 1,7 kroonini

30. oktoober 2001, 08:16

Viie aasta pärast võib elektrienergia põhitariif Eesti Energia prognoosi kohaselt ulatuda Eestis 170 sendini kilovatt-tunni eest, kui kuutasu ei rakendata, ning kõrge elektri hinna tõttu kaoksid pooled elektriga kütjad, kirjutab Postimees.

Eesti Energia viie aasta prognoosides on välja toodud neli võimalikku arengustsenaariumi, mis lähtuvad ühistest eeltingimustest, kuid erinevad klientidele rakendatava kuutasu osas.

Praegu on energiafirmal 495 200 koduklienti, kelle aastane keskmine tarbimine erineb üle 300 korra. Eesti Energia püsivad kulud ilma tarbitud energiata ühe kliendi kohta ulatuvad 107,8 kroonini kuus. Väiketarbijad, kelle keskmine elektrienergia tarbimine kuus jääb alla selle summa, ei maksa enda tarbitavat teenust kinni. Et poliitiliselt pole energiafirmal võimalik 1200kroonist aastamaksu igalt tarbijalt võtta, peavad puudu jääva summa kinni maksma suurtarbijad, näiteks elektriga kütjad.

'Seetõttu on tarbitud energia põhine hinnakujundus diskrimineeriv elektriga kütjatele, kellele paljudel juhtudel on otstarbekam hakata kütma muude energialiikidega. Selle tagajärjel jääb osa Eesti Energia püsikulusid katteta ning tuleb tõsta elektri kilovatt-tunni hinda. Nii käivitub hinnatõusu spiraal,' leitakse Eesti Energia prognoosis.

Kui energiafirmal ei õnnestu rakendada kuutasu, peaks esimese arengustsenaariumi kohaselt elektri põhitariif olema viie aasta pärast 140 senti. Selline hind võimaldab pakkuda elektriga kütjatele konkurentsivõimelist hinda. Madalama põhitariifi korral muutuks elektrikütte tariif konkurentsivõimetuks, mis kokkuvõttes võib viia põhitariifi 170 sendini.

'Liiga madal põhitariif sunnib suurtarbijatele elektri hinna tõstma põhjendamatult kõrgeks, mis võib vähendada kasumlikumate klientide arvu ning lõppkokkuvõttes tõstab ka elektri omahinda,' selgitas Eesti Energia Teeninduse turundusdirektor Jaanus Arukaevu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing