Ülo Toomsalu • 31. oktoober 2001 kell 6:47

Haldusreformi hirmus Paide kasvatas elanike arvu

Paide linnavalitsus registreeris paarsada inimest linna sotsiaalmaja aadressile, et saada täis10 000 elanikku ning pääseda nii haldusreformi käigus Paide vallaga ühendamisest, kirjutab Eesti Päevaleht.

Möödunud kevadel, kui valitsus oli kuulutanud, et üle 10 000 elanikuga linnad ei pea ümbritseva vallaga ühinema, kutsus 10 000 elaniku piiril kõikuv Paide inimesi end Paidesse sisse registreerima. Auhinnaks loositi sadakonna üleskutsele reageerinu seas välja võimalus osta 500 krooni eest marketist kaupu.

Linnavalitsus ei jäänud siiski lootma ainult kodanike aktiivsusele, vaid kirjutas paarsada inimest ise sisse linna nn sotsiaalmajja Aiavilja tänaval. ?Need inimesed olid sisuliselt elukohata,? selgitas linnapea Tõnis Kõiv.

Linnavalitsuse rahvastikuspetsialisti Ülle Jakobsoni sõnul tahtsid nad tõestada, et Paides on 10 000 elanikku.

Linnapea sõnul ei ole õige juhtunut haldusreformiga seostada. Kõiv ütles, et Paide linna kohta annavad erinevad registrid igaüks erineva numbri. ?Statistika andmetel elab Paides 10 344 elanikku, rahvaloendus andis elanike arvuks üle 9600 ? vahed pole ainult kümnetes, vaid sadades,? rääkis Kõiv. ?Segadused elanike registritega on kõigis omavalitsustes probleem.?

Paide linnapea sõnul laskis ta toimunu tagasi pöörata ehk sisse kirjutatud inimesed uuesti välja kirjutada.

Möödunudaastane lugu oleks sinnapaika jäänudki, kui tänavu varasügisel poleks üks Tallinna elanik avastanud, et ta on temalt küsimata ajutiselt Paide sotsiaalmaja elanikuks tehtud.

Endine Paide, nüüdne Tallinna elanik kirjutas end Paidest välja ning Tallinnas sisse. Nüüd, aasta pärast ?registrimänge? Paides, läks mees Tallinnas raamatukokku, aga seal selgus, et ta pole Tallinna elanik. Veelgi enam ? ilmnes, et mees pole kuskil elanikuna kirjas.

Mees kirjutas kaebuse siseministeeriumisse ning sealt edasi läks see Järva prefektuuri.

Hetkel kuum