14. november 2001 kell 8:57

Nokia on Põhjala tulusaim investeering

Aktsionäride jaoks on viimasel viiel aastal Põhjala firmadest kõige tulusam olnud Nokia, kõige ebasoodsam investeering aga Telia, näitab USA konsultatsioonifirma Stern Stewart Rootsi päevalehele Svenska Dagbladet koostatud Põhjala börsifirmade pingerida.

Stern Stewart kasutab ?wealth added? (WA) printsiipi, mis mõõdab aktsionäride saadud netotulu teatud perioodi jooksul. Iga poole aasta järel on võetud firma börsiväärtus ning sellelt pinnalt välja arvestatud, kui suur peaks väärtus olema aasta hiljem (arvestades aktsionäride ootusi tulususe osas, dividende jms). Kui tegelik väärtus tuleb suurem, läheb WA tabelisse plussväärtus, kui miinus, pole investorid saanud seda tulu, mida nad saama oleks pidanud. Väärtus üle nulli tähendab oodatust paremat tulemust, alla nulli ? halvemat.

168 firma pingerea tipus on Nokia, mille WA on 61 miljardit eurot. Teisel kohal on Ericsson 13 miljardi euroga. Hästi on läinud Taani ravimifirmal Novo Nordisk ja Rootsi kindlustuskontsernil Skandia.

Skaala põhjas on Rootsi Telia ja Soome Sonera. Telia negatiivne WA väärtus on 16 miljardit eurot.

Pankadest on parim investeering olnud Den Danske Bank ja Handelsbanken, meediakontsernidest MTG. Põhjas on Soome Alma Media ja Norra Schibsted.

Hetkel kuum