Tõnu Tramm • 19. november 2001 kell 22:00

Opel toob kevadel turule võimsa väikekaubiku

Oma mahutavuselt on uus Opel Combo võrdne äsja müügile jõudnud Fiat Dobloga (3,2 m³), küll aga on ta märgatavalt suurema kandevõimega. Kui Dobloga on võimalik vedada kuni 620kg koormat, siis Combo võib turjale võtta sellest tervelt kolmandiku jagu raskema veose ? 810 kg. See on väikekaubikute seas konkurentsitult parim tulemus. Seni on kõige toekam olnud Peugeot diiselmootoriga Partner, mis kannatab välja kuni 705 kg raskuse kaubakoorma.

Mõistagi nõuab väikese Corsa baasil ehitatud kaubaauto nii suurt koormustaluvust ka suuremat jõuallikat, mistõttu senine 1,4-liitrine bensiinimootor on valikust välja jäetud ning asendatud Astralt tuttava 1,6-liitrisega. Lisaks on valikus kaks diiselmootorit, mis oma kütusesäästlikkusega on Lääne-Euroopas valdav variant. Mõlemad on 1,7-liitrised, üks 65, teine 75 hj.

Proovisõidul Saksamaal tiheda liiklusega Hamburgis oli 10hj võimsuse vahe tajutav, linnast väljas aga juba tugevalt tuntav. Möödasõitudel said küll mõlemad tühjad kaubikud oma tööga hakkama, kuid 65hj mootoriga 800 kilo kaupa selja taga sama asja teha nõuaks juhilt juba pikka kannatust ja raudset närvi. Bensiinimootoriga kaubik oli nendega võrreldes suisa ?püss?.

Kliendisõbralikkuselt on Combo oma klassis teiste seas kindlalt kõrgeimal kohal. Auto on varustatud CD-raadioga, mis teeb vägagi korralikku häält ja mida saab juhtida roolilt, samuti keskkonsooli integreeritud telefoniga. Kaubaruum on külgedelt polsterdatud, vahesein pole plekist, vaid tugevast läbipaistvast metallvõrest. Külgmised peeglid on nii suured, et sealt näeb autot ratastest katuseni ning müratase on kaubiku kohta üllatavalt madal. Sisuliselt ei tunne uue Comboga sõites erilist vahet, kas tegemist on sõiduautoliku Corsaga või kaubaautost Comboga.

Pealegi, Corsa mudelvalikus tuleb ka ehtne viiekohaline ja kahe külgmise liuguksega sõiduautovariant, mis jõuab Euroopas müügile kevadel, meil ilmselt alles tuleva aasta lõpus, kui üldse. Ka tavalise kaubiku tulekut annab oodata: Lääne-Euroopa võtmeturgudel novembrist müüki alustanud uus Combo jõuab Eestisse tõenäoliselt alles kevadise Motorexi ajaks.

Seetõttu on hetkel hinnast vara rääkida, kuid arvata võib, et ka selle numbri suuruselt saab autost turuliider.

Hetkel kuum