Jorma Ollila pööras eile börsid ülespoole

Sirje Rank 12. detsember 2001, 00:00

Täpsustatud kvartaliprognoosis teatas Nokia, et kasum aktsia kohta võib tulla varem välja pakutud vahemiku 0,18?0,20 eurot aktsiast ?ülemises servas või isegi üle selle?.

Uudise peale hüppas börsipäeva langusega alustanud Nokia aktsia Helsingi börsil rohkem kui 4 protsendi võrra 28,7 eurole, tõmmates kaasa ka Rootsi Ericssoni ning muud Euroopa telekommunikatsioonisektori aktsiad. Tõusid ka elektroonikaseadmete tootjad Elcoteq ja Eimo.

?See oli väga meeldiv üllatus,? kommenteeris agentuurile DJ FIM Securities analüütik Jussi Hyöty. Ollila avalduste põhjal kaks nädalat tagasi New Yorgis toimunud Nokia investorite päeval ei oodatud enamat kui vaid senise prognoosi kordamist.

Samuti levisid turul spekulatsioonid, et Nokia ei suuda müügiprognoosi täita.

Kasum välja arvatud jäi Nokia neljanda kvartali prognoos peaaegu muutmata.

Nokia prognoosib aasta viimases kvartalis kontserni käibe kasvu 20 protsenti kolmanda kvartali 7,1 miljardilt eurolt, mis jääb alla läinud aasta viimase kvartali 9,3 miljardile eurole. Siis oli kasum Nokia aktsia kohta 0,25 eurot.

Mobiiltelefonide müük kasvab kolmanda kvartaliga võrreldes veerandi võrra, püsides aasta perspektiivis muutuseta. Mobiilsidesüsteemide üksuse Nokia Network käive peaks neljandas kvartalis kolmanda kvartaliga võrreldes samuti suurem tulema, ehkki aasta kokkuvõttes jääb tulemus 20 protsendi võrra madalamaks kui mullu.

Nokia teatas eile, et müüs oktoobris ja novembris rohkem telefone kui ühegi teise tänavuse kahekuulise perioodi jooksul. Eriti toetas müüki turule jõudnud uute mudelite, sealhulgas GPRS telefoni 8310, hea minek ning tugev müük USA turul.

Eilses pressiteates kirjutas Nokia, et ootab jooksvas kvartalis oma turuosa ?märkimisväärset? kasvu.

Kolmandas kvartalis oli Nokia turuosa uurimisfirma Gartner Inc andmeil 33. Investeerimispanga Lehman Brothers analüütiku Tim Luke?i sõnul võib see neljandas kvartalis tõusta 38?40 protsendile. 40 protsendi sihi on seadnud ka Nokia ise.

Suurimat kasvu ootab Nokia kolmanda kvartaliga võrreldes USAst ja Euroopast, ehkki varem on Jorma Ollila olnud Euroopa turu suhtes suhteliselt skeptiline. Nüüd on positiivne, et hinnakonkurents on stabiliseerunud ning laovarud tagasi normaalsel tasemel.

Nokia kordas prognoosi, et kokku müüakse maailmas neljandas kvartalis 105?110 miljonit uut mobiiltelefoni. Üldse müüakse Nokia hinnangul maailmas tänavu 380 miljonit mobiiltelefoni.

Analüütikute sõnul lisavad Nokia prognoosid turgudele kindlust, et mobiiltelefonide turg tuleval aastal tänavusest mõõnast üle saab. Uue prognoosi 2002. aasta kohta annab Nokia 24. jaanuaril, mil kontsern avaldab majandustulemused kogu lõppeva aasta kohta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing