22. veebruar 2002 kell 10:21

Välispangad maksid Ookeani arvele 33 miljonit krooni

Välispangad on asunud Riigikohtu lõplikku otsust täitma ning kandsid eile RASi Ookean arvele kohtu poolt välja mõistetud 33 miljonit krooni, kinnitas Ookeani pankrotihaldur Arno Mägi.

Mägi ütles, et kuigi raha on Ookeani arvel, ei saa ta kohtule jaotisettepanekut esitada enne, kui välispangad pole tagasi võtnud oma hagi 160 miljoni krooni suuruse nõude tunnustamiseks. ?See on tehniline küsimus, sest välispankade hagil pole pärast Riigikohtu otsust enam mingit mõtet,? lisas Mägi.

Mägi avaldas lootust, et ehk paari kuu pärast saab ta siiski Ookeani endistele meremeestele hakata välja maksma töötasunõudeid, mida kokku on viie miljoni krooni ulatuses. Ülejäänud pankrotipessa laekunud rahast läheb Ookeani suurimale võlausaldajale maksuametile.

Riigikohus tunnistas eelmise aasta 16. novembril õigustühisteks Ookeani ja Soome pankade Postipankki (uus ärinimi Leonia Pankki) ja Okopank Osuuspankkien Keskusosakepankki (uus ärinimi Okopank Osuuspankkien Keskuspankki) ning Saksa panga Ost-West Handelsbank vahel 1993. aastal sõlmitud laenu- ja pandilepingud.

Ühtlasi jäi jõusse Tallinna ringkonnakohtu ostus, mis mõistis välispankadelt Ookeani kasuks välja varem müüdud laeva eest saadud raha ? 33 miljonit krooni.

Vaidlus Ookeani ja välispankade vahel kestis viis aastat ja jõudis neljal korral Riigikohtuni välja.

Arno Mägi ütles, et suure tõenäosusega saab Ookean tagasi ka kahe laeva müügist laekunud 28 miljonit krooni, mis on kinni Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAVi) kohtus. ?Ühe LAVi advokaadi andmeil võtab Kaplinna kohus asja ette märtsis-aprillis,? täpsustas Mägi.

Ookeani pankrotihalduri esindaja, vandeadvokaadi Leon Glikmani sõnul on LAVi kohtunik kinnitanud, et nad lahendavad laevade pandiõiguse vastavalt sellele, millise lõpliku hinnangu on andnud Eesti kohus.

Hetkel kuum