Raimo Ülavere • 3. aprill 2002 kell 11:54

Pakterminal kasvatas I kv veomahtu 6,2% võrra

Kütusefirma Pakterminali veomaht oli esimeses kvartalis 2,18 mln tonni, mis on 6,2% rohkem kui möödunud aasta samal perioodil.

Soojendatavaid naftatooteid töödeldi 0,77 mln tonni, mittesoojendatavaid 1,41 mln tonni. Kõige rohkem kaupa töödeldi märtsis ? 0,79 mln tonni.

Peamised muutused leidsid aset toodete ekspordi struktuuris. Jaanuaris-veebruaris oli Venemaa naftatööstuse otsuste põhjal ülekaalus masuudi vedu, märtsis alustati suuremahulist bensiini eksporti.

Tänu keskmiselt seitsme erineva naftatoote pidevale teenindamisele on Pakterminal suutnud tasandada Venemaa naftatehaste ja -firmade ekspordiotsustest tekkivaid kõikumisi ning taganud dünaamilise ja stabiilse töö nii raudteele kui ka sadamale.

'Naftatoodete vedu sõltub ilmast nagu põllumajandus.Logistilisi probleemetekitasid aasta alguses valitsenud tugevad tuuled, mis ei lasknud kasutada suuri tankereid', tõdes Pakterminali juhatuse esimees Raivo Vare.

Teises kvartalis on oodata mõnede Venemaa naftautmise tehaste iga-aastast plaanilist remonti, mis võib tuua kaasa teatud koguselisi kõikumisi tootegruppide lõikes. Eestit läbiva transiidivoogude mahu kasvu mõjutab oluliselt valminud Primorski sadama esimene järk ja Venemaa valitsuse otsus kiirendatud korras anda käiku sadama teine järk.

Esimeses kvartalis alustas Pakterminal esimese Eesti naftatransiiditerminalina pikkade, 66-tsisternist koosnevate süstikrongide teenindamist. Pakterminal planeerib antud muudatusega langetada ühe kaubaühiku töötlemise omahinda.

Pikkade rongide kasutuselevõtt on kooskõlas Venemaa ja Eesti raudteede strateegilise plaaniga suurendada ühe rongikooseisuga veetavate naftatoodete koguseid ja vedude efektiivsust.

'Venemaa raudteede ministeerium (MPS) soovis juba 2001 aasta juulis, läbiveo suurendamise eesmärgil, pikendada rongide kooseisu 57 - 60 tsisternilt 66 tsisternini. Pakterminalile oli aga tehnilistel põhjustel tollel ajahetkel selline muudatus võimatu. Ligi 30 miljoni kroonise investeeringu ja organisatsiooniliste ümberkorralduste toel on alates käesoleva aasta märtsist võimalik terminali raudteeestakaadidel tühjendada nüüd ka 66-st raudteetsisternist koosnevaid ronge', lausus Vare.

Hetkel kuum