Ülo Toomsalu • 26. august 2002 kell 6:06

EPL: Juhan Parts seab esikohale hariduse

Laupäeval Viljandis Res Publica uueks esimeheks valitud Juhan Parts kritiseeris teravalt Eesti hariduse olukorda.

?Haridus on minu jaoks kõige olulisem küsimus,? lausus Parts. ?Peale inimeste meil ju muud ressurssi pole.?

Pärast valimistulemuste avalikustamist peetud kõnes pühendas Parts haridusele neljandiku. Tema sõnul ei käi praegu tuhanded kooliealised lapsed koolis, Eesti teadus- ja hariduskulud on võrreldes Euroopa riikidega mitu korda väiksemad ning kogu praegune hariduspoliitika deklaratiivne ja laialivalguv, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Eesti üheks olulisemaks haridusprobleemiks on suutmatus väljuda vananenud haridusparadigmast,? lausus Parts. ?Vaatamata deklaratiivsetele avaldustele pole suudetud üle minna fakti- ja õpetajakeskselt koolilt õpilase- ja oskustekesksele koolile.?

Parts pidas väga halvaks kutsehariduse olukorda, kus riik pole suutnud näha kutseharidust osana üldisest hariduskorraldusest ega suutnud sinna suunata motiveeritud õppureid.

Parts sõnul ei usu ta, et viimased valitsused oleks ka tegelikult tahtnud haridussüsteemi reformida, nagu nad on lubanud. ?Miks siis pole tehtud? Kulutused haridusele pole ju suurenenud, sellest ainult räägitakse,? ütles ta. ?Meil on soov, tahe ja usk, et suudame seda teha.?

Riigikogu aseesimees, keskerakondlane Peeter Kreitzberg ütles, et Parts viitab küll õigetele probleemidele, kuid seab endale liiga kõrgeid eesmärke. ?Muidugi tuleb nende küsimustega tegeleda, aga Parts võtab asja küll lapse silmadega,? lausus Kreitzberg. ?Tuleb, vaatab, et midagi on halvasti, lööb labida sisse ja parandab kohe ära. Probleemid on õiged, aga neid tuleb rahulikult lahendada.?

Hetkel kuum