Raivo Sormunen • 30. oktoober 2002 kell 22:00

Turud jälgivad asjata makronumbreid

Pärast III kvartali majandustulemuste voolu vaibumist on välisturud viimastel päevadel otsinud suunda, kuhu edasi minna.

Kui prognoositust paremad kvartalitulemused tõstsid börse, mis liikusid 9. oktoobril oma viimase viie aasta madalaima taseme juures, märkimisväärselt kõrgemale, siis nüüd jälle kindel suund puudub.

Makromajandustulemused, mille taktikepi all peaks börsid liikuma, pole senini veel suutnud investorite usaldusväärsust õõnestada. Samas pole nad olnud kuigi rahuldustpakkuvad. Nii möödunud nädala reedel avaldatud USA kestvuskaupade tellimuste kiire langus kui ka üleeile avaldatud tarbijausaldusindeksi kehv näitaja on selgeks märgiks, et maailma juhtiva majanduse lood pole kiita. Samas aktsiahinnad veel püsivad.

Osade strateegide arvates võib turgu hoida ootus, et kehvad majandusindikaatorid võivad järgmise nädala kolmapäeval panna USA föderaalreservi mõtlema intresside alandamise peale. Ning mitte 0,25, vaid koguni 0,50 võrra. Alates mullu detsembrist seisab USAs intressimäär 1,75-l ehk viimase 40 aasta madalaimal tasemel.

Sel nädalal avaldab USA veel oma esialgse III kvartali SKP ja oktoobri töötute numbri. Loodetavasti on nende pealt juba kergem välja lugeda föderaalreservi tuleva nädala käitumist ja arvatavasti annab see aktsiaturgudele ka konkreetsema suuna.

Ettevõtete poole pealt alustas eile USA börsidel negatiivselt Wal-Mart Stores. Nimelt alandas Goldman Sachs jaekaubandusgigandi reitingut, öeldes, et kättevõidetud tasemetelt on väärtpaberil jäänud vähe ruumi ülesronimiseks. Väärtpaber liikus tund peale börsi avanemist 3,5 miinuses, tasemel 54,49 dollarit.

Hetkel kuum